Redactie Radio Centraal Rotating Header Image

Energietop zonder Power

Share

Woensdag 22 mei kwamen de Europese regeringsleiders bijeen om het over energiebeleid te hebben. De dalende energiekosten in de VSA door de massale ontginning van schaliegas stelt de Europese industrie voor een competitief probleem. 
Veel verder dan een vage verklaring dat “de bevoorrading van onze economie met betaalbare en duurzame energie cruciaal is” kwamen de heren en dames echter niet.

En misschien maar best ook, want bij de aanvang van de top lag een kladversie op tafel die verduidelijkte dat dit statement betekende dat vooral moest gekeken worden  naar “inheemse energiebronnen” zoals kolen, kernenergie en schaliegas. Maar alhoewel dit de definitieve tekst niet haalde was het resultaat al bij al toch teleurstellend:  het roer wordt weliswaar niet expliciet omgesmeten, maar de beloftes om het energieverbruik te verminderen en om tot een koolstofarme economie te komen worden anderzijds ook niet geconcretiseerd.

Ondertussen blijkt dat zij die het schaliegas zien als de kip met de gouden eieren voor de Europese industrie, die eieren misschien toch beter over verschillende mandjes zouden verdelen:  het ziet er in Europa momenteel naar uit dat schaliegasproductie een heel stuk duurder zal zijn dan momenteel in de VSA. Bovendien zou de Amerikaanse schaliegasboom misschien toch van iets minder lange duur kunnen zijn dan algemeen verwacht.
Maar naast het schaliegas is er ook nog de schalieolie…

Verder energienieuws:
– Een aantal grote Europese oliemultinationals en Platts kregen het bezoek van de Europese commissie nadat er beschuldigingen geuit werden van manipulatie van prijzen van olieproducten.
– Schalieboom helpt rederijen
– Indisch en Chinees leger binnenkort op patroelje voor Afrikaanse kust en het Midden-Oosten?
– Kolenboom in China voorbij
– Uitverkoop Griekse energiesector, onder andere aan een hedgefund dat honderden miljoenen verdiende door te speculeren tegen de Griekse overheid
– olieperspectieven in de Falklands en de Barentszee. Het einde van de noordzeeolie misschien toch niet in zicht.

0 Comments on “Energietop zonder Power”

Leave a Comment