Redactie Radio Centraal Rotating Header Image

De vijf sterren service van Electrabel

Share

De Vlaamse energieregulator VREG deelt  sterren uit aan de energieleveranciers op basis van het aantal (on)tevreden klanten. Hoe meer klachten hoe minder sterren. De PR-jongens van Electrabel, en ook Luminus, waren er als de kippen bij om te laten weten dat ze vijf VREG-sterren gescoord hadden.

Dit is niet slecht, maar bij nader inzien toch ook weer niet zo bijzonder want gemiddeld halen de 11 leveranciers 4,2 sterren. Volgens de regulator kan de relatief goede score van Electrabel (gedeeltelijk) verklaard worden door de vele ‘passieve’ klanten van de voormalige monopolist. Die passieve klanten controleren hun facturen niet.

Maar zelfs met hun vijf sterren zijn Electrabel en Luminus geen primussen. De beste dienstverleners van de energie-klas zijn Ebem, Ecopower en Elegant, toevallig of niet, drie kleinere leveranciers.

In gerelateerd nieuws meldt de federale regulator CREG  dat een charter opgesteld werd voor goede praktijken voor prijsvergelijkingswebsites voor electriciteit en gas. Dit is nodig want seder het opensmijten van de markt is die markt een prijzensoep waarin het soms eerder een kwestie van marketing dan van prijsvergelijking is. Zo slagen sommige spelers erin  de goedkoopste te zijn door speciaal een niche te creëren die ze dan sterk adverteren. Van alle leveranciers ondertekende  tot nu toe echter alleen Elegant het charter. De andere kleine spelers (Ebem, Ecopower, Belpower en Wase Wind) doen geen prijsvergelijkingen.
Trap dus niet in de drol van de Electrabel-hond.

0 Comments on “De vijf sterren service van Electrabel”

Leave a Comment