Redactie Radio Centraal Rotating Header Image

Kogel door de kerk in de zoektocht naar niet-Russisch gas

Share

Meer dan een decennium werd er onderhandeld over hoe het gas van het Shah Deniz-veld in Azerbeidjan naar Europa kan gebracht worden.  Begin juli werd gekozen voor een tracé dat niet de voorkeur geniet van Europa.

Azerbeidjan is een pseudo-democratie met een slecht mensenrechtenrapport; maar  na de gasconflicten tussen Rusland en Oekraïne werd dit een bijzaak.
In 2011 werd al besloten om de TANAP pijplijn aan te leggen tussen de Kaspische zee en west-Turkije. Er moest echter nog een keuze gemaakt worden voor een tracé van de west-Turkse grens tot westelijk Europa.

De opties waren enerzijds Nabucco-west en anderzijds het  Trans Adriatisch Pijplijn (TAP) project. De TAP zou via Griekenland en Albanië naar Zuid-Italië lopen. Europa was echter meer voorstander van het Nabucco-project  dat door Bulgarije, Roemenië en Hongarije zou lopen, de EU landen die in 2009 zonder gas gezet werden tengevolge van een conflict tussen Rusland en Oekraïne.

Enkele weken terug viel de keuze echter toch op TAP.

Nu blijkt dat het Belgische Fluxys mee zal stappen in het TAP project. Fluxys is de beheerder van het Belgisch gasnet, mede-eigenaar van gasledingen tussen Engeland en België/Holland en van LNG ternminals. Gents burgemeester Daniël Termont is voorzitter van de raad van bestuur van Fluxys dat grotendeels in handen is van de Belgische gemeenten.
Ook interressant is dat het Shah-Deniz consortium voor 10% in handen is van het Iraans staatsbedrijf NIOC.

0 Comments on “Kogel door de kerk in de zoektocht naar niet-Russisch gas”

Leave a Comment