Redactie Radio Centraal Rotating Header Image

Renaultsite: lucratieve deal en verrassende politieke connecties

Share

Nieuwsagentschap Apache  zette zijn tanden in de deal rond de verkoop van de Antwerpse Renaultsite aan de  Tunnelplaats waar de Konijnepijp op de Leien uitkomt. De woekerwinst die Think Media met de verkoop opstreek en de onverwachte zakenconnecties tussen PS en N-VA gezinden maken dit een merkwaardig dossier.

De exacte plannen van de nieuwe eigenaar met de site zijn nog niet duidelijk. Die plannen moeten ook nog de goedkeuring krijgen van het stadsbestuur. Joeri Dillen, de kabinetchef van Burgemeester De Wever was vóór hij aan de slag ging bij N-VA operationeel directeur bij de nieuwe eigenaar van de Renault-site.

Tom Cochez van Apache geeft tekst en uitleg.

Het volledig dossier is op de Apache-site te lezen.


Op 21  december 2012 verkocht Renault  de site voor bijna 6 miljoen € aan de vastgoedgroep “NV Kouter”. NV Kouter is voor de helft eigendom van Think Media  van Maurice De Velder. Eigenaardig genoeg wordt de stite  dezelfde dag nog doorverkocht voor 9 miljoen € aan “NV Tunnelplaats”.

NV Tunnelplaats is een dochterinderneming van de  “Land Invest Group“-holding. Die holding is voor de helft in handen van het Hollands vader/zoon ondernemersduo Schaling en van Erik Van der Paal. Erik Van Der Paal behoort tot de kennissenkring van de Antwerpse Burgemeester. De andere helft van de Land Invest Group  is dan weer eigendom van en het Luiks Pensioenfonds ” Ogeo”  dat onder controle staat van de PS.

Joeri Dillen was van 2009 tot juni 2012 medewerker van Ludo Van Campenhout toen die schepen was voor Stadsontwikkeling. Na zijn vertrek wordt Dillen direkteur bij de Land Invest Group en bij 2 andere vastgoedvehikels van de groep Schaling/Van Der Paal.  Die uitstap is echter van korte duur want na de verkiezingsoverwinning van 14 oktober wordt Dillen onderhandelaar bij de coalitievorming in Antwerpen en bij het aantreden van het nieuw bestuur schopt hij het zelfs tot  kabinetschef van de burgemeester.

De grote winst bij de doorverkoop, de zakenbanden tussen vlaams-nationalisten en franstalige socialisten en de opeenvolgende jobs van de kabinetchef van de burgemeester zijn opvallend, maar er is meer:

– Zo verklaarde  Think-Media eigenaar De Velder  begin dit jaar aan Apache dat hij geen zaken deed met de Land Invest Group, dat hij nog nooit gehoord had van Joeri Dillen en de NV Tunnelplaats, en dat hij de Renault-site zelf wilde ontwikkelen. In werkelijkheid had hij ondertussen de boel al aan een dochter van diezelfde groep doorverkocht. Waarom loog De Velder?  Ook Joeri Dillen beweerde rond dezelfde periode dat de Land Invest Group, zijn vroegere werkgever, de zaak “aan het bekijken was”, terwijl die de site ondertussen al gekocht had.

– de tweede koper van de Renaultsite, NV Tunnelplaats, werd in november 2012 opgericht, amper een maand vóór de aankoop van de Renaultgarage. Op dat moment was de compromis van de verkoop door Renault aan de vastgoedgroep rond De Velder hoogstwaarschijnlijk al getekend. Was  Land Invest Group (de aandelhouder van NV Tunnelplaats) op de hoogte van die verkoop? En waarom dan nog eens 50% meer betalen om het vastgoed toch in handen te krijgen?

– Nu moet de stad zijn zegen geven over de bouwaanvraag die NV Tunnelplaats zal indienen. Formeel kan dit. Maar de vermenging tussen zakenbelangen en politiek, verpersoonlijkt in de figuur van Dillen, is hoogst opvallend.

0 Comments on “Renaultsite: lucratieve deal en verrassende politieke connecties”

Leave a Comment