Redactie Radio Centraal Rotating Header Image

Politieke crisis in de VS gaat veel dieper dan Obamacare

Share

Met  Michael Laird, een in Antwerpen residerende kunstenaar, hebben we het over de politieke crisis  in de VSA van afgelopen weken.  De Republiekeinen wilden de  nieuwe gezondheidswet blokkeren door de verhoging van het schuldplafond te koppelen aan het afvoeren van “Obamacare”. Obama hield het been echter stijf en de krachtmeting draaide uit op een nederlaag voor de Republikeinen.

Ondanks het scherp conflict van de afgelopen weken ziet Michael Laird toch vooral gelijkenissen tussen de 2 kampen en een verschuiving naar rechts.
” De Tea Party bepaalt het politiek discours en het standpunt van de democraten is nu te vergelijken met dat van de Republikeinen in de jaren ’70.”
“Maar er is een diep ideologisch verschil wat betreft de betekenis van ‘patriotisme’. De Tea Party wikkelt zich in de vlag, terwijl voor de andere kant de Grondwet het fundament is. De crisis van de afgelopen weken was ook een constitutionele crisis aangezien voor sommigen het feit dat een wet gestemd is geen reden is om die wet te aanvaarden. Dat is veel fundamenteler dan Obamacare.”

0 Comments on “Politieke crisis in de VS gaat veel dieper dan Obamacare”

Leave a Comment