Redactie Radio Centraal Rotating Header Image

Rajagopal

Share

Donderdag kon iez Rajagopal interviewen, een Gandhiaanse activist die de laatste jaren in het nieuws kwam door de grote marsen voor landrechten in 2007 en 2012 in India, georganiseerd door het door hem opgerichte Ekta Parishad (‘Eenheidsforum’).

Tijdens de uitzending zonden we het fragment uit waarin hij vertelt over zijn werk in de Chambal-vallei begin jaren zeventig. In een paar jaar tijd konden een paar doorzetters daar het uitzichtloze klimaat van geweld en rechteloosheid ombuigen, met als orgelpunt de collectieve vrijwillige overgave van honderden dacoits (bandieten) op 14 april 1972.

U kunt ook het volledige interview beluisteren, waarin Rajagopal eerst over zijn tijd vóór de Chambal-sage vertelt, en hoe hij daarna besefte dat de oorzaak van het probleem bij een tekort aan landrechten zat en zich voor deze zaak ging inzetten. Resultaat: een paar massale marsen op Delhi, die politieke beslissingen forceerden. Een bijkomend probleem vormt de globalisering. Als de landrechten van de armen bedreigd worden door lokale actoren, kan men die nog wel overtuigen dat ze zelf belang bij hebben bij een rechtvaardige = ook voor hen veiligere samenleving. Maar land wordt nu vaak van armen afgepakt door buitenlandse bedrijven, en die kan het, mits militaire bescherming van het bedrijf, verder weinig schelen of een gebied onleefbaar gewelddadig wordt: zij wonen daar tóch niet. Verder plaatst hij nog wat kanttekeningen bij ons ‘gesloten’ opleidingssysteem.

Rajagopal op facebook

0 Comments on “Rajagopal”

Leave a Comment