Redactie Radio Centraal Rotating Header Image

Politieke spanning stijgt in Haïti

Share

Op 23 oktober  werd advocaat en oppositieleider André Michel  in de Haitiaanse hoofdstad Port-au Prince door de politie  opgepakt, op onduidelijke gronden.  Een dag later wordt hij met de steun van senatoren van de oppositie uit het gerechtshof waar hij  vastzat  bevrijd, waarna de autoriteiten verklaren dat hij “zich onttrekt aan de rechtsgang”.

Dit nieuw incident illustreert de escalatie van het conflict tussen de ploeg van president “Sweet Micky” Martelly en de parlementaire oppositie. De (groep rond de) president maakt het dan ook zeer bont met een welig tierende  corruptie, frequente schendingen van de scheiding der machten en dito overtredingen van de grondwet.
De populariteit van de president bij de bevolking en bij lokale organisaties stond al een tijd op een zeer laag peil maar nu voegt dus ook een belangrijk deel van de parlemetaire en rechterlijke elite  zich bij de ontevredenen. Zelfs de internationale gemeenschap begint zich achter de schermen haar geduld  te verliezen met de regering maar voorlopig doet ze er in het publiek nog het zwijgen toe.

Joris Willems doet verslag vanuit Port-Au Prince

0 Comments on “Politieke spanning stijgt in Haïti”

Leave a Comment