Redactie Radio Centraal Rotating Header Image

Dokterstarieven: betaalt u de juiste prijs?

Share

Midden oktober bleek uit een enquete van de Christelijke Mutualiteiten (CM) dat bijna een kwart van de Geconventioneerde dokters de gemaakte prijsafspraken niet nakomen.  Maar er is meer aan de hand: als het over transparantie van de dokterstarieven gaat valt er  nog een lange weg af te leggen, vooral dan door de specialisten.

We praten met Marc Justaert,  voorzitter van de CM.
“Als de artsenverenigingen er niet mee akkoord gaan om de conventioneringstarieven en de aangerekende tarieven op hun attesten te vermelden, dan moet de overheid ingrijpen.”


“De meeste huisartsen zijn geconventioneerd en houden zich ook aan de overeengekomen tarieven”, zegt Marc Justaert. “De dokters krijgen daarvoor jaarlijks bijna 4500€ waarmee ze een aanvullend pensioen kunnen opbouwen of een arbeidsongeschikheidsverzekering kunnen bekostigen. ”
“In bepaalde gevallen mag een dokter trouwens meer vragen het normaal tarief, zelfs als hij/zij geconventioneerd is. Een voorbeeld: Een specialist kan in principe geraadpleegd worden tussen 9 uur ‘s ochtends en 7 uur ‘s avonds. Maar als je hem consulteert buiten die uren terwijl hij niet van wacht is dan mag hij wat meer vragen.”

“Maar er is inderdaad een gebrek aan transparantie. Wij proberen aan die transparantie bij te dragen en vermelden op onze website of de geraadpleegde artsen al dan niet geconventioneerd zijn. Maar niet iedereen controleert die lijst en we moeten dus nog een tandje bijsteken om de mensen bewust te maken.”

We vragen of het niet beter zou zijn de conventioneringstarieven te vermelden op de attesten.
“We zijn er voorstander van dat het aangerekend tarief zou staan op het op het attest dat de dokter aflevert, zodanig dat de patient een bewijs heeft van wat hij betaald heeft. Ten tweede zou in het artsenkabinet moeten aangegeven zijn of de dokter al dan niet geconventioneerd is. Eigenlijk zijn ze daartoe verplicht, maar veel artsen doen dat niet of niet spontaan. ”
“Momenteel zijn we zijn afhankelijk van de goede wil van de dokters, maar eigenlijk zouden die zaken moeten opgelegd worden en zouden er  sancties moeten voorzien zijn als dat niet nagevolgd wordt “, aldus Marc Justaert.

Maar als ze dan meer rekenen, gaat het dan niet over zwart werk en zwart geld?
“Neenneen, dat is geen zwart geld, want ze moeten het aangeven aan de fiscus en niet aan ons. Het is niet onze rol om belastingscontroleur te spelen. Maar in het kader van het overleg tussen ziekenfondsen en dokters binnen het RIZIV vragen we wel meer transparantie. Meerbepaald vragen we dat op het groen briefje niet alleen zou staan welke prestatie uitgevoerd is, maar ook  wat het normaal tarief is en wat effectief gevraagd werd. Die besprekingen zouden de komende weken moeten kunnen afgerond worden. ”

Moet dat niet gewoon  opgelegd worden door de beleidsmakers?
“Dat zouden ze kunnen doen, maar de beleidsmakers hebben liever dat er een akkoord is tussen de betrokken partijen want dan is er meer kans dat het akkoord door iedereen zal nageleefd worden. Het belang van overleg wordt hier gerespecteerd en dat is een goede zaak, maar het moet tot resultaten leiden. Het is zoals een collectieve arbeidsovereenkomst tussen syndicaten en patronaat: eerst wordt de tijd gegeven om iets te onderhandelen, maar als dat niet lukt dan moet de overheid ingrijpen. ”

De Marc Justaert hoedt zich ervoor om kritische uitspraken te doen die niet direct gerelateerd zijn aan de bevoegdheden van de CM als ziekenfonds. Bepaalde doktersfederaties tonen zich zeer  assertief als hun privileges in vraag gesteld worden. Zo reageerde de federatie van dokter Moens op de CM enquete met het discrediteren van de CM door te beweren dat de CM haar leden zou gechanteerd hebben om op de enquete te antwoorden, iets dat Moens niet hard kon maken.
De CM-voorzitter wil dus niet gezegd hebben dat wat teveel aangerekend wordt als zwart geld in de zakken van de dokters zou verdwijnen. Het feit blijft echter dat er momenteel geen enkele garantie is dat dit niet gebeurt. “Ook daarom is het belangrijk dat de aangerekende bedragen op de attesten staan, maar het is niet onze taak om de  fiscale controle te doen” herhaalt Justaert.

Wat is de trend als het over conventionering gaat?
“Als het over huisartsen gaat is dat redelijk constant, het aantal conventioneringen neemt zelfs iets toe. Bij de specialisten blijft dat constant, behalve bij   enkele categoriën. Dan hebben we het over dermatologen, gynaecologen en oogartsen. Slechts 30% van de dermatologen is geconventioneerd. In bepaalde regio’s vind je dus amper dermatologen die geconventioneerd zijn. Dat hebben we op tafel gelegd want daar moet iets aan gedaan worden: ofwel de prikkel vergroten ofwel een sanctie voorzien. “

0 Comments on “Dokterstarieven: betaalt u de juiste prijs?”

Leave a Comment