Redactie Radio Centraal Rotating Header Image

Negatief advies voor GRUP linkeroever

Share

De Vlaamse regering wil havenzone maken van de gemeente Doel en de omliggende gebieden. Vooraleer het zover is moet het gebied, dat nu als woonzone ingekleurd staat op de plannen, omgezet worden naar havengebied.   Voor de derde keer lukt dit niet. De auditeur van de Raad van State geeft een negatief advies voor de bestemmingswijziging in het GRUP omdat de Vlaamse overheid de Europese milieurichtlijnen niet goed zou naleven.

Igor Rogiers, advocaat van een aantal inwoners van Doel legt uit:   “Er is geen enkele garantie dat de compensaties (voor het vernielen van natuurgebied) ook zullen gerealiseerd worden. Zo is men nog geen eigenaar van de gronden die moeten dienen om de verloren natuurgebieden te compenseren. De natuurgebieden waarover het gaat  zijn daarentegen wél al eigendom van de overheid en die kunnen dus nu wél al vernietigd worden.”

“Voor het Deurganckdok heeft men destijds een nooddecreet (decreet = wet op Vlaams niveau, nvdr) gestemd om het dok, ondanks de schorsing door de Raad van State, toch te kunnen aanleggen. Er gaan nu weer stemmen op om ook voor dit dossier weer een nooddecreet te laten stemmen. Ik hoop dat dat niet gebeurt, want juridisch is zo’n nooddecreet een verschrikkelijk ding dat alleen echt in nood zou mogen gebruikt worden, maar het begrip ‘nood’ heeft de laatste 10 jaar een flinke knauw gekregen.”

0 Comments on “Negatief advies voor GRUP linkeroever”

Leave a Comment