Redactie Radio Centraal Rotating Header Image

De plannen met Petroleum Zuid

Share

Petroleum-Zuid, de locatie  van de Antwerpse petroleumindustrie vóór de oorlog is nu een zwaar vervuild gebied van 75 hectare aan de rand van de stad waar niemand in wil investeren wegens het risico op een onbekende rekening voor de saneringskost.


Om de site aantrekkelijker te maken richtten Vlaanderen en Antwerpen  Blue Gate op, een overheidsvehikel dat  de “site klaar moet maken voor private investeerders”. Blue Gate vormt een centraal aanspreekpunt, liet de vervuiling in kaart brengen en is momenteel op zoek naar een privéconsortium dat de exploitatie van de site zal overnemen. Het is de bedoeling dat een pps opgzet wordt waarin de overheid een minderheidsparticipatie heeft. Er zijn gesprekken aan de gang met drie verschillende groepen.
Tijdens een persconferentie op 7 november met deelpremier Kris Peeters, Bluegate bestuurder Rob Van de Velde en voorzitter Philip Heylen werden de plannen met veel enthousiasme uit de doeken gedaan. Er wordt gehoopt dat het gebied een energievriendelijke cluster van vernieuwende chemische industrie wordt die 2000 mensen tewerk stelt.  Er is echter nog een lange weg te gaan…

Twee andere dossiers zijn echter ook met de zone verweven: het spook van het Antwerps voetbalstadion en de nieuwe gevangenis die de Begijnenstraat moet vervangen.
Het stadionproject is blijkbaar nog niet helemaal van de baan want van de 75 hectare die beschikbaar zijn op Antwerpen zuid wordt slechts 64 hectare voorzien voor nieuwe bedrijvigheid. Antwerpen heeft dus geen voetbalploeg maar reserveert wel 11 hectaren voor een voetbalveld.
En dan is er nog de nieuwe gevangenis. De Begijnenstraat gaat sluiten en wordt een vastgoedproject á la Militair Hospitaal. Er komt een nieuwe gevangenis in Antwerpen zuid. De stad kan 7.3 hectaren grond overnemen van de NMBS waarvan het grootste deel tegen de Blue Gate site ligt. Blue Gate zou die grond dan krijgen en de gevangenis van 7 hectare zou elders op petroleum zuid gebouwd worden. Rob Van de Velde verwacht dat de bouw van wat eufemistisch maar consequent het “arresthuis”genoemd wordt zal starten over 3-4 jaar.

0 Comments on “De plannen met Petroleum Zuid”

Leave a Comment