Redactie Radio Centraal Rotating Header Image

ondertussen in Turkije

Share

We bellen Duran Kutlu. Hij organiseert  op 10 november samen met een aantal progressieve organisaties een debat met Turkse activisten.  Rafa Grinfild die het debat in Brussel mee modereert is in de studio aanwezig.

Na een onrustig voorjaar lijkt de rust teruggekeerd te zijn in Turkije.  “Het ging niet alleen om ecologisch protest maar vooral over persoonlijke vrijheid, in het bijzonder van de stedelingen. De derde ambtstermijn heeft de regering verwend. Op 31 mei kwamen er  2,5 miljoen mensen op straat, maar de strijd van de jongeren gaat ondertussen door.”

Het is vooral met de afbraak van de seculaire structuren dat  Premier Erdoğan  in de kijker loopt  maar zijn beleid is in de eerste plaats neo-liberaal. De economie van het land is de afgelopen 15 jaar sterk gegroeid. “Vóór Erdoğan was er een zeer slecht beleid met ieder decennium een zware crisis. Er is nu veel geinvesteerd in infrastructuur en de ondernemingen kregen stimulansen. Maar milieu en het sociaal aspect krijgen te weinig aandacht en er gaan veel overheidsopdrachten naar bevriende zakenlui”  En er is nog altijd veel armoede in bijvoorbeeld de Koerdische gebieden voegt Rafa toe.

Duran: “De akties van Gezi leven nog verder in fora waar politiek, beleid en aktie besproken worden. Er zijn ook nog protesten maar met de vakantieperiode is het momentum wat gepasseerd en de gewelddadig repressie schrikt de mensen af. Maar vanuit de groene beweging zijn er nog campagnes gaande. Tegen kanaal Istanboel, tegen een derde Bosporusbrug de en tegen de nieuwe luchthaven van de stad. Niet helemaal zonder succes want de aanleg van nieuwe luchthaven is voorlopig uitgesteld.”
Enige gelijkenis met Vlaamse toestanden is hier niet uit de lucht. Zo had de regering de wetgeving aangepast om de milieu-effectenrapportering niet te moeten toepassen. Dat keerde zich echter tegen de plannenmakers aangezien de terreinen waarop  infrastructuurwerken gebeurenden dan onverwachte hindernissen bleken te bevatten doordat ze niet bestudeerd waren.

Volgens de laatste peilingen is de populariteit van de premier weer gestegen maar dat komt grotendeels door de zwakte van de linkse  oppositie, zegt Duran. “En de seculiere rechtse oppositie heeft hij opgepeuzeld. De meeste aanhangers van het oud seculier establishment zijn in de boot van Erdoğan gestapt, behalve de Koç holding die de Gezi protesten gesteund heeft en nu ook het mikpunt is van de regering.”

0 Comments on “ondertussen in Turkije”

Leave a Comment