Redactie Radio Centraal Rotating Header Image

Voorwaarts!? Transitie

Share

Jeanneke van de Ven (Transitienetwerk Vlaanderen) en Greet Heylen (Transitiegroep Deurne) waren te gast in de studio. Jeanneke richtte in 2008 mee de Vlaamse transitiegroep op, en vertelde ons over het ontstaan van de beweging. Door Rob Hopkins in gang gezet in 2005 in Kinsale (Ierland) en vanaf 2006 verder door hem uitgewerkt in Totnes (Engeland), verspreidde het gedachtengoed zich heel snel over onze planeet. Bijzonder daaraan zijn de nadruk op de zelfredzaamheid van lokale gemeenschappen, en de aandacht voor een innerlijk veranderingproces: afkicken van de overconsumptie, gebaseerd op onze noeste explotatie van hoe dan ook eindige fossiele brandstoffen. Greet had het over wat er in Antwerpen op dit vlak gebeurt, en dan meer specifiek bij de transitiegroep in Deurne waar zij bij betrokken is: de samentuin Silsburg, de tweemaandelijkse volkskeuken, de repair cafés, en het initiatief Deurne Deelt.

Vandaag (maandag 2/12) organiseert Transitie Deurne een avond in filmhuis Klappei met documentaire gevolgd door een kennismaking met transitie. Vrije bijdrage, aantal plaatsen beperkt, dus best inschrijven op de agenda-pagina van de site van Transitie Deurne.

Voorwaarts!? = uw tweewekelijkse dosis maatschappelijk engagement, zondag 17u

0 Comments on “Voorwaarts!? Transitie”

Leave a Comment