Redactie Radio Centraal Rotating Header Image

Voorwaarts!? PEN

Share

Nog eens een gouwe ouwe: PEN International (Poets, Essayists, Novelists) werd opgericht in Londen in 1921, in de nooit-meer-oorlog-sfeer na De Grote Oorlog, om middels literaire verbroedering over alle grenzen heen de wereldvrede te verduurzamen. Sinds 1927 bestaat er een werking in België, die al snel opsplitste in een franstalige afdeling en PEN Vlaanderen (fb). Momenteel werkt PEN op twee gebieden: culturele uitwisseling, en het opkomen voor de rechten van bedreigde auteurs. In sommige steden, waaronder Antwerpen, is er in verband met dat eerste een PEN-flat. Daar komt ongeveer maandelijks een auteur voor één maand wonen en werken, en natuurlijk zijn werk voorstellen. Momenteel woont daar Borislav Cicovacki uit Servië, die zowaar vlot Nederlands spreekt, want in de jaren negentig studeerde hij hobo in Amsterdam. In die tijd begon hij ook te schrijven, om het gevoel voor zijn moedertaal niet te verliezen. Hij kwam naar onze studio met Sven Peeters en Dimitri Bontenakel van PEN Vlaanderen. Zij vertelden onder andere ook meer over de mensenrechtenwerking van hun organisatie. PEN Vlaanderen zou in dat verband graag deel gaan uitmaken van ICORN (International Cities of Refuge Network). Dat zorgt ervoor dat een auteur uit een land waar z/hij in een moeilijke situatie zit, twee jaar elders tot zichzelf kan komen en rustig kan werken. Brussel doet hier al aan mee.

Voorwaarts!? = uw tweewekelijkse dosis maatschappelijk engagement, zondag 17u

0 Comments on “Voorwaarts!? PEN”

Leave a Comment