Redactie Radio Centraal Rotating Header Image

Voorwaarts!? WWOOF

Share

Er was eens, in 1971, een secretaresse in Groot-Britannië die wel eens af en toe een weekendje de stad uit wilde, maar geen centen had voor betaalde vakantietripjes. Sue Coppard zocht en vond gelijkgestemde zielen en een bioboer die het clubje van vrijdagavond tot zondagnamiddag een slaapplaats en maaltijden wilde aanbieden in ruil voor meewerken op de boerderij. Et voilà, WWOOF was geboren. De afkorting stond eerst voor Working Weekends on Organic Farms, maar al snel kwamen er formules van langere duur, ook omdat het concept internationaal ging. Met meer dan 12.000 gastplekken in meer dan honderd landen overal ter wereld werd de afkorting passend heringevuld als World Wide Opportunities on Organic Farms.

We belden eerst met Amanda Pearson van FOWO, de WWOOF-federatie die voor dit netwerk de communicatie verzekert. Zij benadrukte dat bij WWOOFen niet de ruil van werk tegen kost en inwoon centraal staat, maar wel de leerervaring voor de bezoeker, en de sociale en interculturele dynamiek. Nu het klimaatdebat prominenter wordt, moedigt de organisatie haar leden aan niet meer naar de andere kant van de wereld te vliegen, maar de bioboer in de eigen achtertuin op te zoeken. Er is dan ook een link met de transitiebeweging, die de korte keten promoot.

Sinds 15 september is er ook een WWOOF België. Daarover spraken we met Laura Burella, voor wie de eerste WWOOF-ervaring meteen haar hele leven omgooide. Ze zei haar kantoorjob vaarwel, en is nu voornamelijk bezig met boerderijwerk en de organisatie van WWOOF België.

Voorwaarts!? = uw tweewekelijkse dosis maatschappelijk engagement, zondag 17u
Alle Voorwaarts-uitzendingen op een rijtje

0 Comments on “Voorwaarts!? WWOOF”

Leave a Comment