Redactie Radio Centraal Rotating Header Image

Correctionele vervolging van geweldloze actie

Share

Op 14 en 15 november 2008 werden overal in Europa acties georganiseerd onder het motto War starts from Europe. Daarmee wilde de vredesbeweging erop wijzen dat oorlogen ver weg gevoerd worden met de steun en in het belang van Europese landen. Hier in België nam de actie de vorm aan van een symbolische sluiting van het ministerie van defensie. Daar kwam heel wat theaterbloed aan te pas, spul dat makkelijk te verwijderen is. Zo’n vijf jaar na datum ontving Vredesactie bericht dat zij als organisatie moeten voorkomen voor de correctionele rechtbank voor beschadiging van het gebouw. Roel Steynen van Vredesactie lichtte de voorgeschiedenis en context toe. We praatten verder nog over de algemene trend, in ons land en daarbuiten, om democratisch protest te criminaliseren. In internationaal jargon heet zoiets SLAPP, oftewel ‘strategic lawsuit against public participation’, vrij vertaald: het instellen van juridische procedures om maatschappijkritische elementen de mond te snoeren.

Vredesactie moet op donderdag 6 februari om 14u voorkomen in het justitiepaleis in Brussel. Vanaf 13u30 is er een steunactie op het Poelaertplein daarvoor, met koffie, soep en muziek. Men kan als individu of organisatie via deze link ook het steunregister tekenen om ongerustheid te laten blijken over de graduele ondermijning van onze democratische rechten. Een kleine honderd organisaties (vakbonden, 11.11.11, BBL, Greenpeace  ….) tekenden tot nog toe.

0 Comments on “Correctionele vervolging van geweldloze actie”

Leave a Comment