Redactie Radio Centraal Rotating Header Image

Mars van de Waardigheid in Spanje

Share

Aan de lijn, in het Engels: ene Alex die zich in Valencia bevindt. Als mede-organisator kan hij ons meer vertellen over de Marchas de la Dignidad die van overal in Spanje één dezer gaan vertrekken of al onderweg zijn, om op 22 maart in Madrid aan te komen. Niet enkel de indignados, ook andere actoren (vereniging van de vele lui die hun huis kwijt raakten, radicalere vakbonden …) riepen hiertoe op. Hun boodschap: die hele crisis is een scam, in ons land heeft het grote geld een ware staatsgreep gepleegd. De regering doet precies het tegenovergestelde van wat ze vóór de verkiezingen beloofde, voert allerlei niet democratisch gedragen wetten door, en is daarom illegitiem. De crisis wordt misbruikt om decennia strijd om sociale rechten weer terug te draaien, onder het mom dat ‘we boven onze stand geleefd hebben’, alsof de crisis veroorzaakt werd door de bevolking en niet door de waaghalzerij van de grote financiële actoren. De aangekondigde belastingverlaging zal minieme voordelen voor de armen en veel méér voordelen voor de rijken met zich mee brengen. De BTW wordt binnenkort nog maar eens verhoogd, en dat is bepaald geen anti-armoede-strategie. Het aflossen van de schuld is maar liefst in de grondwet als hoogste prioriteit ingeschreven. Daarnaast wordt protest gecriminaliseerd, ook in de media, die vreedzame activisten als nazi’s en terroristen omschrijven. De Europese verkiezingen zullen een goede indicator worden van de populariteit van de verschillende partijen. Voor prognoses over de Spaanse verkiezingen van eind 2015 is het nog wat vroeg. Momenteel is de bevolking het geloof in de politiek in ieder geval helemaal kwijt.

Hier op facebook – Er zijn meerdere pagina’s, zowat ieder vertrekpunt heeft er één.

0 Comments on “Mars van de Waardigheid in Spanje”

Leave a Comment