Redactie Radio Centraal Rotating Header Image

De wafelijzerpolitiek van de Regionale Luchthavens

Share

Bij zijn bezoek aan Waregem afgelopen woensdag landde President Obama op de “internationale ” luchthaven van Wevelgem bij Kortrijk. Een gelegenheid voor Bart Caron (Groen) om via een “open brief” aan Obama uit te halen naar het Vlaams subsidiebeleid voor de regionale luchthavens.

“Hier werken bijna geen mensen en het kost sloten geld aan de overheid. Voor de luchthaven van Wevelgem is een  brandweerkorps van 30 mensen  dag en nacht nodig voor soms maar 4 zakenvluchten per dag. Er zijn grenzen aan de waanzin.”
“De Franse groep die ook de luchthavens van Deurne en oostende zou uitbaten heeft zich teruggetrokken omdat de regionale luchthavens zelfs niet het potentieels hebben om de exploitatiekosten terug te verdienen. Dan spreken we dus nog niet over de infrastructuur want die wordt blijvend door de overheid gefinancierd.”

We hebben hier te maken met een wafelijzerpolitiek die Blauw, Rood en Oranje kleurt. Deurne wordt vooral gesteund door de Liberalen van Van Mechelen, Oostende door Vandelanotte en Wevelgem door de CD&V. En dat wordt dan door economische ectoren aangeblazen.”
“Er wordt nu aan een constructie gewerkt waardoor de overheid er toch verder publiek geld in zal blijven stoppen. Binnen 10 jaar moeten de regionale luchthavens renadabel zijn, maar tot dan zal er heel veel belastingsgeld blijven naartoe stromen. We gaan zien of het werkt of niet, maar ik geloof er geen fluit van. Het is nog nooit gelukt en het zal nooit lukken. Hoeveel luchthavens moeten we  eigenlijk hebben in Vlaanderen? We hebben er bijna meer dan frietkoten.”

Links:
– Uitzending over Luchthaven Deurne van mei 2013
– Studies Nationale Bank 2009 en 2011– update

0 Comments on “De wafelijzerpolitiek van de Regionale Luchthavens”

Leave a Comment