Redactie Radio Centraal Rotating Header Image

Zaaigoed in Colombia na het vrijhandelsverdrag

Share

Alma De Walsche van MO* komt dinsdagavond in Antwerpen om een ontmoeting te modereren met een delegatie van Colombiaanse boeren. Die zijn in Europa om aandacht te vragen voor één van de gevolgen van het vrijhandelsakkoord van hun land met de VSA. Daardoor kwam er een wet die stelt dat alle zaaigoed gecertificeerd dient te zijn, en daarvoor is een dure en niet zo evidente procedure nodig. Op deze manier is hun eigen zaaigoed illegaal geworden: tienduizenden tonnen werden, vaak onder politiebegeleiding, vernietigd. De landbouwers in Colombia zijn nu afhankelijk van de grote zaaigoedmultinationals. Het zaad dat ze daar kopen, is niet, zoals hun eigen zaad, aangepast aan de specifieke biotoop van hun eigen grond en omgeving. Het is bovendien afhankelijk van enkel door diezelfde producent aangeboden meststoffen en pesticiden. Belangrijke materie, want ook in Europa probeert de sterke lobby van de zadenindustrie de wetgeving te beïnvloeden. Onlangs nog werd een voorstel van de Europese Commissie in die zin door het Europees Parlement zowel in de werkgroep landbouw als in de werkgroep milieu tegengehouden. Bovendien is er ook tussen Europa en de VSA een vrijhandelsakkoord in de maak, waardoor de rijkdom en autonomie van de Europese landbouw onder druk kunnen komen te staan. Bekijk de trailer van de documentaire ‘9.70’, vernoemd naar de Colombiaanse wet die niet-gecertificeerd zaaigoed verbiedt, en hoor Obama zeggen: “Our workers are the most productive on earth, and if the plain field is level, America will always win”. Welja! De docu staat ook volledig online.

Dinsdag 1 april – 20u – CoSta, Sint-Andriesplaats 24: ontmoeting met de Colombiaanse delegatie, gemodereerd door Alma de Walsche. Hier op facebook.

0 Comments on “Zaaigoed in Colombia na het vrijhandelsverdrag”

Leave a Comment