Redactie Radio Centraal Rotating Header Image

Jan Nolf over de GAS en de onbereikbare justitie

Share

Op de verkiezingsnamiddag  haalden we voormalig vrederechter Jan Nolf naar onze studio. Nolf  is nu vooral bekend om zijn activisme tegen de GAS-boetes, maar  zijn blog   justwatch.be  gaat  breder.

In deel 1 gaat het over de GAS-boetes.  “Het systeem zit juridisch, filisofisch, en financieel slecht ineen. In Wervik probeert het gemeentebestuur nu de volledige oppositie een GAS boete te geven wegens een ludieke actie. Tegenwoordig wordt blijkbaar vooral verwacht dat een straf streng is. Ik vind rechtvaardigheid een grotere deugd. Door te besparen op milieubeleid en jeugdwerking genereert men GAS”
“De politieke partijen beginnen zich te distantiëren. De CD&V jongeren zijn nu tegen en N-VA vermeldt het niet in haar programma. Ze heeft nochtans ervoor gestemd.”

In deel 2:  Over de Stemfies, Oekraïne, de rechtvaardigheid van justitie, Tomorrowland en de Sinksenfoor: “Justitie is zo rechtvaardig als ze eenvoudig en transparant is. Justitie is veel technischer geworden en daardoor meer elitair. Het aantal mensen dat zelf naar de rechtbank kan en mag slinkt sterk. En het slinkt in Antwerpen méér dan elders. Vredegerechten worden kleine justitiefabriekjes die op maat gemaakt zijn van advocaten.”
“Mijn kritiek i.v.m. de Sinksenfoor slaat niet op de juridische uitspraak maar op de gebrekkige transparantie van de afspraken die gemaakt zijn ná de uitspraak. Ik zit daar nog altijd op mijn honger.”
“Tomorrowland: de Antwerpse deputatie heeft daar een fenomenale beslissing genomen door een milieuvergunning voor 20 jaar te geven. Ik weet niet of de pinguins op de zuidpool 20 jaar in de toekomst kunnen kijken, de Antwerpse deputatie kan dat blijkbaar wel. Maar er is meer:  In de tijd van Daens en Woeste deelde men worsten uit, nu tiketten van Tomorrowland. Dat is geen propere politiek. Nu kijkt men met veel sympathie naar het festival, maar stel dat het over een sjakossenfabriek zou gaan die sjakossen begint uit te delen aan politici. Zou men ook zo reageren?   ”

Ook nog in de studio. Hugo Van Dienderen (Groen), Nadine Peeters (PVDA) en Wolf van Tulden (UA, met hevige telefoon ).

0 Comments on “Jan Nolf over de GAS en de onbereikbare justitie”

Leave a Comment