Redactie Radio Centraal Rotating Header Image

Antwerpen krijgt eerste fietsstraat. Hoera?

Share

Juicht, Antwerpen, juicht: we hebben een eerste fietsstraat! In de algemene raadscommissie van het district Antwerpen werd meegedeeld dat de Grote Hondstraat op Zurenborg vanaf de 2de week van september het decor is van een proefproject. Maar wat is een fietsstraat?

In een fietsstraat mogen de fietsers meer plaats in nemen en  mogen de auto’s de fietsers niet inhalen.

“De Fietsersbond  is blij met alle extra aandacht die het bestuur aan het fietsbeleid geeft”, zegt Renaat Van Hoof van de Antwerpse Fietsersbond.

“Maar wat nu voorgesteld als fietsstraat is symbolisch, heeft weinig te maken met fietsbeleid en heeft weinig meerwaarde.”

“Een fietsstraat is mooi, maar het is belangrijk dat de straten van en naar de fietsstraat ook fietsvriendelijk zijn en daar gaat het al verkeerd met de Grotehondstraat. De Cogels-Osylei ligt vol met kasseien en de Transvaalstraat heeft slechte fietspaden. Een mini-oase heeft weinig zin.
Bovendien is de Grotehondstraat zodanig smal dat auto’s nu eigenlijk al fietsers niet mogen inhalen. ”

“Het aanleggen van fietsstraten is één van de mogelijke instrumenten om fietsen in de stad aangenamer te maken. Maar het is belangrijk om de inplanning van fietsstraten in te passen in een ruimer beleid. En in zo’n ruimer beleid is het knippen en autoluw maken van straten veel belangrijker.”

“We vragen een beleid dat naar het geheel kijkt en niet alleen dient om zichzelf te verkopen.”

0 Comments on “Antwerpen krijgt eerste fietsstraat. Hoera?”

Leave a Comment