Redactie Radio Centraal Rotating Header Image

Voorwaarts!? Sering

Share

Drie generaties in de studio: Mia Grijp, dochter Rebecca Huys, en daarvan-de-dochter Otis. De twee eersten studeerden af aan de inmiddels verdwenen Studio Herman Teirlinck, de jongste repeteert sinds een paar jaar mee. Mia was na haar studie 21 jaar ‘gewoon’ actrice, maar het van de maatschappij geïsoleerde acteursbestaan beviel haar steeds minder. In 1995 voorzag een verlichte cultuurschepen in het kader van de eerste editie van de Zomer van Antwerpen een jaarbudget voor haar eerste project, Sering en Vlag, een voorstelling met deelnemers die gevonden werden via Payoke, Sint Amadeus, armoedeorganisaties, thuislozenzorg … aangevuld met wat acteurs van de KNS. Voor dat jaar kreeg ze ook een kantoortje ter beschikking bij de stadsschouwburg, en kon de groep repeteren in de ruimtes van het Ballet van Vlaanderen. ‘s Zomers huisden en speelden de deelnemers, een groep van zo’n vijftig mensen tussen de 7 en de 80, dan een paar dagen in de Sanfte Strukturen. In juni 1996 kwam het intussen opgerichte Sering vzw terecht in het gebouw waar ze nog steeds zitten, al ziet de voormalige garage er nu wel héél anders uit.

In 2003 zorgde Bert Anciaux voor officiële erkenning van de sociaal-artistieke praktijk, in 2006 werd die verankerd in het Kunstendecreet. Sindsdien zijn er heel wat gelijkaardige initiatieven bijgekomen.

Via ICAF kwam Sering in internationale samenwerkingsverbanden terecht. Zo ontstond de Virtuele Carrousel, kwam onlangs nog Hector Aristizábal in hun zaal lesgeven en spelen, en is Sering één van de zes partners in het Europees Gruntvig-leerpartnerschap Grey Matters, waarvoor ze net nog op ontmoetingsweek gingen in Berlijn. De daaraan gekoppelde Sering-voorstelling Ons Verhaal zal in oktober in première gaan.

Sinds vorig jaar zijn de stadssubsidies weggevallen, maar daar zitten de Seringen lekker niks mee in: ze sleutelen daarentegen ijverig aan iets geheimzinnigs met de naam Sering 2.0

Voorwaarts!? = uw tweewekelijkse dosis maatschappelijk engagement, zondag 17u
Alle Voorwaarts-uitzendingen op een rijtje
 

0 Comments on “Voorwaarts!? Sering”

Leave a Comment