Redactie Radio Centraal Rotating Header Image

Detroit: straks honderdduizenden zonder water

Share

Verschillende organisaties en burgerinitiatieven in Detroit ageren momenteel heftig tegen een minstens even heftige evolutie: zo’n 300.000 gezinnen worden, aan het tempo van een paar duizend per week, droogweg van de waterleiding afgesloten. Kunt u zich voorstellen: niks meer uit de keuken- of badkamerkraan, de wc niet kunnen doorspoelen? De beslissing om iedereen die meer dan $ 150 schuld had geen afbetalingsschema meer toe te staan, maar zonder voorafgaande verwittiging af te sluiten, werd niet genomen door de Detroit Water and Sewage Department zelf, maar door de emergency manager die de staat Michigan in maart vorig jaar aan de stad Detroit oplegde. Diezelfde man verklaarde om te beginnen de hele stad prompt failliet, en trekt vol de kaart van de privatisering van publieke diensten. Het zijn dan ook geen stadswerknemers die de afsluitingen ter plekke komen uitvoeren, maar lui van privéfirma’s. De prijs van het water is sinds de start van de financiële crisis al meer dan verdubbeld, doordat de DWSD hierbij veel geld verloor. Mogelijk had ook de gigantische leegloop, waarbij dezelfde infrastructuur wel onderhouden moet blijven, er iets mee te maken. Detroit kent verder een zeer hoge werkloosheid en verlagende lonen, dus ook veel mensen met onbetaalde rekeningen. Op VN-niveau werd de situatie in Detroit al als een schending van de mensenrechten beschreven, en er wordt geijverd voor sancties tegen de VS omdat ze er niet in slagen de minimum-levensstandaard van bevolking in ere te houden.

We belden met Abayomi Azikiwe van de Moratorium Now Coalition. Zij organiseren al maanden elke vrijdag een protestmars tegen het van buitenaf opgelegde extreme bezuinigingsbeleid, en volgen ook dit dossier goed op.

1 Comment on “Detroit: straks honderdduizenden zonder water”

  1. #1 DWSD Shutoffs on Belgian radio » Cancel Detroit’s Debt To The Banks!
    on Jul 2nd, 2014 at 1:23 am

    […] See more at: http://redactie.radiocentraal.be/Home/?p=6601#sthash.lgOfhEAn.dpuf  July 1, 2014  Posted by Moratorium NOW! at 1:12 am Uncategorized Tagged […]

Leave a Comment