Redactie Radio Centraal Rotating Header Image

The Ocean Cleanup

Share

 

We belden noorderbuur Boyan Slat in Griekenland, waar zijn bijzonder verhaal een paar jaar geleden begon. Hij was toen zestien en, net als nu, op vakantie. Bij het duiken merkte hij plots hoe gruwelijk veel plastic er door het water zweefde. Dat probleem nam hij als onderwerp voor een werk op school. Hij ging er ook daarna nog zo volledig in op, dat hij intussen zijn studie zo heeft gelaten en zich helemaal bezig houdt met zijn oceanen-opruim-project, The Ocean Cleanup.

Sinds zijn TEDx-praatje hierover vorig jaar viraal ging, kreeg hij spontaan van alle kanten de nodige praktische, wetenschappelijke en materiële ondersteuning aangeboden, zodat nu fase 1 (technische & financiële haalbaarheidsstudie) afgerond is. Fase 2 heeft als doel over een paar jaar een proefversie te laten draaien. De crowdfunding hiervoor loopt vlotjes. Voor fase 3, de eigenlijke uitvoering, zouden eigenlijk internationale instellingen enthousiast behoren te zijn. Het project werd alvast vermeld in de openingsspeech van de eerste bijeenkomst van de nieuwe VN-Milieudeputatie (waarover ook vorige week al een interview). Klik hieronder, luister, en leer nieuwe termen als bijvangst en neutraal drijfvermogen.

0 Comments on “The Ocean Cleanup”

Leave a Comment