Redactie Radio Centraal Rotating Header Image

People’s Climate March: een stem uit de Bronx

Share

Morgen, zondag 21 september, worden in New York honderdduizenden mensen verwacht voor een gigantische klimaatmars naar aanleiding van de VN-klimaattop aldaar op dinsdag. Daarover belden we met Harry Bubbins van South Bronx Unite, een coalitie van meer dan vijftig organisaties uit deze buurt.

De grote strijdzaak in de Zuid-Bronx draait rond een terrein van acht hectare, het laatste groene, overwoekerde stukje aan het water van een gebied van zo’n veertig hectare helemaal in het uiterste zuiderste puntje van de Bronx, waar allerlei industrie huist die vooral veel zwaar luchtvervuilend vrachtwagenverkeer met zich meebrengt. Naar dat laatste stukje wil de firma FreshDirect verhuizen, en omdat dat lokale jobs zou creëren, is hen daarvoor ook een subsidie van $ 130 miljoen beloofd. De Bronxieten hebben hier absoluut geen zin in. De vestiging zou immers nog eens duizend vrachtwagens extra per dag de buurt in en uit sturen, en als er al jobs komen, zijn die bij deze firma toch onderbetaald, ondanks de vorig jaar gestemde Fair Wages for New Yorkers Act. Wat de buurt wil: inspraak begot, en op die acht hectare iets wat voor hen een meerwaarde creëert.

Vandaag al organiseerde South Bronx Unite een evenement in hun eigen wijk. Morgenvroeg verzamelen ze eerst voor een persconferentie, om dan gezamelijk naar het centrum te vertrekken en hun plaats in te nemen in het eerste van de zes thema-blokken van de grote mars, dat van de ‘frontline communities’.

Werelwijd zijn er meer dan 2800 evenementen gepland in zo’n 160 landen. De Brusselse klimaatmars start om 10u30 aan de Poelaertplaats (hier op fb). Let op: het is morgen in Brussel autoloze zondag, dus met de auto naar een klimaatbetoging zit er deze keer écht niet in.

0 Comments on “People’s Climate March: een stem uit de Bronx”

Leave a Comment