Redactie Radio Centraal Rotating Header Image

Week van de Fairtrade in de Oxfam Wereldwinkels

Share

Waarom zou je sinaasappel-concentraat gaan produceren in een land waar iedereen gewend is het sap ‘recht van de boom’ te nuttigen? Omdat er een paar landen verderop een heerlijk gat in de markt is. Dat gebeurde toen een paar strenge winters de productie in Florida lam legden, waardoor in de VSA een enorme vraag ontstond met bijbehorende hoge prijzen. Een paar alerte Braziliaanse ondernemers investeerden snel in plantages en de nodige infrastructuur, en gingen vlijtig aan het exporteren. Maar toen het weer in Florida normaliseerde, werd hun concentraat een onwelkome buitenlandse concurrent. De VSA voerden allerlei eigen-markt-beschermende maatregelen in, waardoor het Braziliaans sap dubbel zo duur werd. De verminderde inkomsten werden verhaald op de loonkost. Dat resulteerde dus in te duur sap tegen te lage lonen.

Intussen zijn er in Brazilië nog maar drie grote concentraat-producenten over. Bijna al het sap dat ook hier in Europa van concentraat gemaakt wordt, komt van hen. Ook het wereldwinkel-sap komt van Brazilië, maar dan wel van boerencoöperaties, die een heel klein beetje tegenwicht kunnen bieden in de scheve machtsbalans. Bovendien kunnen zij diversifiëren, want in de wereldwinkel vindt u van hen nu ook guave-sap. Dit maakt hen minder afhankelijk van de grote sinaasappelopkopers, en dus iets sterker als het op het onderhandelen van prijzen aankomt.

Naar aanleiding van de Week van de Fair Trade kunt u op zaterdag 11 oktober in elke wereldwinkel een lege fles standaard-sinaasappelsap gaan inruilen tegen een volle uit  de eerlijke handel.

Arne Schollaert, bij Oxfam Wereldwinkels verantwoordelijk voor politiek beleid, zuidbeleid, en jongeren- en scholenbeleid, kwam naar onze studio om dit alles toe te lichten.

0 Comments on “Week van de Fairtrade in de Oxfam Wereldwinkels”

Leave a Comment