Redactie Radio Centraal Rotating Header Image

Konijnenwei: Parkeerplaatsen. En verder onduidelijkheid troef

Share

In het kader van het  “Nieuw  Zuid” project was de stad  zinnens om de Konijnenwei in de omgeving van het nieuw gerechtshof om te vormen tot een echt parkgebied.
Een jaar geleden schrapte het stadsbestuur de Konijnenwei echter als groengebied uit het RUP (Ruimtelijk UitvoeringsPlan) van  Nieuw Zuid.
Dit gebeurde voor het Oosterweelproject. In  het kader van dit megaproject zal het verkeersknooppunt aan de Kennedytunnel, de zogenaamde  ‘Spaghettiknoop’,  heraangelegd worden. In eerste instantie was het plan om bij die heraanleg rekening te houden met  het  parkgebied van de Konijnenwei  maar blijkbaar werd de logica omgekeerd en wordt de zone van de Konijnenwei nu gezien als mogelijk buffergebied voor de heraanleg van de verkeersknoop (zie onze bijdrage van oktober ’13 HIER)

Wat het nu precies wordt is een jaar later onduidelijk. Recent liet het stadsbestuur weten dat er volgend jaar een parking voor 150 tot 200 auto’s wordt aangelegd. Maar mogelijks nog belangrijker is dat de verantwoordelijke schepen Rob Van de Velde het in de communicatie heeft over een volledig gebied van ‘60.000 vierkante meter’  waarvan ‘minder dan de helft’ tot parking zou omgezet worden. 60,000 vierkante meter is  echter slechts 6 hectare, wat minder dan de helft is  van het oorspronkelijk voorzien parkgebied van 15 hectare. De website van de stad zelf heeft het trouwens nog altijd over 15 hectare.

Het lijkt erop dat het oorspronkelijk Konijnenwei-parkgebied van 15 hectaren  door het stadsbestuur gereduceerd is tot   maximaal 5  hectaren ‘groengebied’ en dat de rest van het gebied wordt omgezet tot  een  stadsrandparking en  afrittencomplex.

Een zorg voor de Brederodebuurt, maar zijn de kandidaat (ver)kopers van het vastgoed op Nieuw Zuid er al van op de hoogte gebracht dat het beloofd park in hun achtertuin er niet komt?

We contacteerden het kabinet van de bevoegde schepen Rob Van de Velde met de vraag of hij -of een medewerker- de plannen voor de Konijnenwei tijdens de uitzending konden  toelichten, maar kregen geen respons.

Buurtbewoners uit de Brederodewijk hebben zich ondertussen verenigd onder de noemer Park Spoor Zuid Nu. Ze willen dat de plannen om van de ‘Konijnenwei’  een echt parkgebied te maken behouden blijven. Lars Damoiseaux van de bewonersgroep is bij ons tegast.


Konijnenpoort

Het  Antwerps District  lanceerde vorig jaar nog  een oproep aan de buurtbewoners om hun zin voor initiatief te botvieren op de Konijnenwei. Afgelopen zondag  bouwden ze  er een zogenaamde Konijnenpoort en ze lieten enkele architecten een ontwerp maken voor het parkgebied. Het stadsbestuur had duidelijke geen oren naar het initiatief van District en bewoners want   maandagochtend  kreeg een één van de buurtbewoner politie in burger  aan de deur met de melding dat de Konijnenpoort tegen diezelfde middag moest afgebroken worden, een ultimatum dat uiteindelijk met 2 dagen verlengd werd. Volgens Lars Demoiseaux kwam het politiebezoek op directe instructie van schepen Rob Van de Velde.

De schepen argumenteerde dat het toelaten van de Konijnenpoort een precedent zou zijn dat iedereen het recht zou geven om om het even wat neer te zetten in de stad.
Lars Demoiseaux: “Iets verderop in de Belegstraat  is er verkeerssignalisatie die al twee maanden niet werkt. Daar is blijkbaar geen haast bij, maar de Konijnenpoort die door buurtbewoners-gebruikers is opgezet moet binnen de 2 dagen afgebroken zijn. Die poort was niet om het even wat maar het resultaat van overleg en een positieve boodschap.  Dit was geen bungalow die iemand voor zijn eigen gebruik had neergezet maar iets voor en door de buurt. We hebben veel positieve reacties gekregen op de poort maar helaas hebben veel te weinig mensen ze kunnen zien.”

 

Buurt- of stadsrandparking?

Van de Velde stelt ook dat hij voor de beslissing tot aanleg van een parking op de Konijnenwei felicitaties uit de buurt ontvangen heeft van de buurtbewoners.
Demoiseaux: “Hij kan dat wel beweren, maar ik was aanwezig op het participatiemoment waar meer dan 200 man in de zaal zat en ik heb geen énkele felicitatie gehoord maar een unaniem Nee. Iedereen heeft nochtans de tijd gehad om aan het woord te komen. Er zullen zeker mensen zijn in de Brederodestraat -die nu heraangelegd wordt- die naar parkeerplaats smachten, maar die zitten niet te wachten om de singel over te steken. Die willen parking in hun buurt.”
“Er is nu trouwens een zwaar onderbezette parking naast het nieuw justitiepaleis, op een steenworp van de Konijnenwei. Vorig jaar is iemand daar elke dag een week lang foto’s gaan trekken. Op elke foto was de parking voor niet meer dan de helft bezet. Wat is de zin van de aanleg van een nieuwe parking als de bestaande al onderbezet is?”

 

Participatie?

Over het ‘participatiemoment’ dat het stadsbestuur vorig jaar organiseerde vertelt Demoiseaux  een verhaal dat gelijkend is aan de feedback die bewoners op Linkeroever gaven na de participatimomenten over de Middenvijver. “Het werd voorgesteld alsof we vragen zouden stellen aan Rob Van de Velde. Wel, Rob Van de Velde is drie minuten aanwezig geweest. Hij heeft een welkomswoord gedaan, gezegd dat hij aan onze klant stond en toen is hij weggegaan. We hebben onze vragen gesteld, maar na bijna een jaar zie ik  dat er eigenlijks niets mee aangevangen is.”

2 Comments on “Konijnenwei: Parkeerplaatsen. En verder onduidelijkheid troef”

 1. #1 Rogiers MADELEINE
  on Oct 12th, 2014 at 3:22 pm

  Konijnenwei laten zoals ze is !

 2. #2 Stefaan Dieltjens
  on Oct 15th, 2014 at 10:59 pm

  Hallo,
  In het midden van de Konijnenwei staat de ruïne van het CASA MUNDO dat tijdens de Konijnenwei festivals van 1993 en 94 gebouwd werd door Marcel Kalberer, beroemde Zwitserse eco-architect. Ik heb met hem contact gezocht, ook met Patrick De Groote van ZvA (die de festivals organiseerde als voorloper van de ZvA) en Marcel Kalberer zou geïnteresseerd zijn om te komen helpen iets te doen … wat moet nog duidelijk worden. Ik heb dit ook al aan de mensen van Park Spoor Zuid NU gemeld.
  Er is blijkbaar wel wat artistieke burgerlijke ongehoorzaamheid nodig daar!!
  Groet
  Stefaan

Leave a Comment