Redactie Radio Centraal Rotating Header Image

Vijf jaar na het Oosterweelreferendum

Share

Op 18 oktober 2009 spraken bijna 60% van de opgedaagde Antwerpen zich uit tegen het BAM-tracé in het referendum over de Oosterweelverbinding. Dankzij de actiegroepen Ademloos, met als gezicht ex-reclameman Wim van Hees, en stRaten-Generaal, geleid door Manu Claeys, werd de bouw van de Lange Wapperbrug tegengehouden. Van Hees vroeg destijds in onze uitzending zelfs “één minuut stilte voor de BAM”, de Beheersmaatschappij Antwerpen Mobiel die de bouw moest bewerkstelligen. Het leek het orgelpunt van een maandenlange strijd tegen het tracé.

Alhoewel. Vijf jaar later blijkt dat het dossier nog steeds als een zwaard van Damocles boven Antwerpen hangt. Intussen heeft ‘t Stad er met Ringland wel een nieuwe actiegroep bijgekregen. We blikken met Wim van Hees van Ademloos terug op die magische oktoberavond in 2009.

Herbeluister het live-verslag van Radio Centraal van 18 oktober 2009 met haast profetische woorden van diverse politici: UNGAWAPPER 18/10/2009
Ook in de jaren daarna bleven we regelmatig berichten over Oosterweel.
Leestip: “Stilstand” van Manu Claeys. “Over machtspolitiek, betweterbestuur en achterkamerdemocratie. Het Oosterweeldossier.

0 Comments on “Vijf jaar na het Oosterweelreferendum”

Leave a Comment