Redactie Radio Centraal Rotating Header Image

Dirk Van der Maelen: afwijzing Palestina-resolutie en de Irak-missie

Share

(sp.a) legde in de Kamer deze week een resolutie op tafel die de regering oproept om Palestina als staat te erkennen. N-VA gaat die resolutie verwerpen omdat ze contraproductief zou zijn en alleen de extremistische elementen langs beide kanten zou versterken. We leggen aan Van der Maelen de tegenargumenten van N-VA voor.

“De basishouding van N-VA is om de autonomie van volken te erkennen als ze die vragen. Ik stel vast dat ze dat vragen voor de Sahrawi , maar niet voor de Palestijnen.”

En verder over de militaire deelname in Irak:

” België is samen met 4 andere landen van de Europese Unie aan het bombarderen, dit is héél duur. Ik stel voor dat België zo snel mogelijk afgelost wordt.”


Dirk Van der Maelen: “Ik stel vast dat men langs Israëlische kant zeer pissig reageert op dit initiatief.  Maar het is absoluut nodig om het vredesproces weer op gang te brengen. Als men Israël laat doorgaan dan komt er een Palestina dat gescheiden wordt door nederzettingen en bewaakt door het Israëlisch leger, en dat zal tot heel grote problemen in de regio leiden.
Het initiatief zal de extremisten niét sterker maken, juist omgekeerd. Deze erkenning is nodig om enerzijds een signaal te geven aan Israël dat het inpikken van land moet stoppen, en om anderzijds de wind uit de zeilen te nemen van de Palestijnse radicalen. We steunen president Abbas, maar hij moet een perspectief hebben.
De erkenning zal de extremisten langs Israëlische kant niet nog sterker maken. De meegaande opstelling van het Westen tegenover Israël heeft er alleen toe geleid dat het aantal nederzetting is toegenomen en dat de radicalen langs Israëlische kant agressiever worden.
Ik begrijp niet hoe intelligente collega’s als Peter De Roover na 20 jaar nog niet inzien dat de manier waarop we bezig zijn een doodlopend straatje is.”

“De houding van N-VA is veranderd. De basishouding van N-VA is om de autonomie van volken te erkennen als ze die vragen. Ik stel vast dat ze dat vragen voor de Sahrawi , maar niet voor de Palestijnen. Ik heb daar geen verklaring voor, tenzij misschien de druk van een Israëlische lobby of bindingen in de nationale regeringsmeerderheid.
Ik ben voorzitter van de parlementaire Commissie Buitenlandse Zaken. Ik nodig al mijn collega’s van CD&V, N-VA, Open-VLD uit om in discussie te gaan en  samen tot een conclusie te komen.”


RC: Hoe staat het nu eigenlijk met de Irak-missie? We dachten dat het een maand ging duren. Misschien doen ze goed werk, misschien niet, we weten het eigenlijk niet.

D VdM: “Neen, op 15 december komt er een evaluatie van de eerste drie maand. Het is niet geloofwaardig om te denken dat je na één maand al een beslissing kan nemen om te stoppen.  Maar we moeten nu al uitkijken naar een (andere) verdeling van de lasten. België is samen met 4 andere landen van de Europese Unie aan het bombarderen, dit is héél duur. Ik stel voor dat België zo snel mogelijk afgelost wordt.”

0 Comments on “Dirk Van der Maelen: afwijzing Palestina-resolutie en de Irak-missie”

Leave a Comment