Redactie Radio Centraal Rotating Header Image

Vorige vrijdag: nationale staking in Italië

Share

Na de Italiaanse verkiezingen van 2013 werd Enrico Letta van de centrum-linkse Democratische Partij eerste minister. Al snel verloor hij de steun van zelfs zijn eigen partij. In februari van dit jaar trad hij af, en werd vervangen door partijgenoot Matteo Renzi. Die beloofde snel drastische hervormingen door te voeren, maar die bleven uit, wat de nodige onvrede opleverde. De nu door hem voorgestelde wijzigingen in de arbeidswet zouden de arbeidsmarkt flexibeler maken en meer jobs creëren, met name dan voor de jongeren, van wie 44% werkloos is, maar de werkzekerheid komt hiermee wel in het gedrang.

Op 25 oktober betoogden in Rome al zo’n miljoen tegenstanders tegen dit plan. CGIL, de grootste vakbond, kondigde dan voor vrijdag 5 december een nationale staking aan, onder het motto Cosi non va (‘Zo gaat het niet’). Toen de derde grootste vakbond, UILT, zich daarbij aansloot, werd de datum een week opgeschoven. De staking ging gepaard met betogingen in meer dan vijftig steden. In Milaan bezette daarbij een legertje kerstmannen een overheidsgebouw, van waaruit ze kadootjes naar de betogers gooiden.

Dit alles hoorden we van Niels D’Haene (StampMedia), die over en in Italië studeerde en de toestand in het land nog opvolgt.

0 Comments on “Vorige vrijdag: nationale staking in Italië”

Leave a Comment