Redactie Radio Centraal Rotating Header Image

Verkiezingen in Griekenland van Europees belang

Share

Wacht eens, was de Europese Unie geen sociaal project? De prioriteiten lijken heel ergens anders te liggen. Dat ondervond de Griekse bevolking de laatste jaren aan den lijve: lonen en pensioenen bijna gehalveerd, werkloosheid met 190% omhoog, een derde van de bedrijven failliet, een half miljoen kinderen ondervoed … Intussen stéég de staatsschuld, van 120 naar 175% van het BNP.

Men hoort wel beweren dat Griekenland een testcase is voor het soort beleid dat sommigen graag in heel Europa zouden voeren. In het licht daarvan zijn de verkiezingen van komende zondag ook voor heel Europa van belang. Als SYRIZA het haalt, en de kans krijgt een ànder beleid te gaan voeren – socialer, en met reële maatregelen voor economische groei – zou immers kunnen blijken dat de alom weerklinkende besparingsmantra gewoon nergens op slaat. (Voor alle duidelijkheid: nee, ze willen niet uit de eurozone of uit de Europese Unie.)

SYRIZA ziet het dan ook breder. Het schuldenprobleem in heel Europa moet gecoördineerd aangepakt worden. Verschillende stemmen vragen al om een Europese conventie over staatsschulden en overheidsinvesteringen. Er wordt daarbij vaak verwezen naar de conferentie van 1953, waarbij de Duitse schuldenlast werd kwijtgescholden, waardoor het land zich economisch kon herstellen. Dat soort efficiënte maatregelen moet wel in de huidige context herbekeken te worden.

Antonis, de Griekse mediamaker die wij over dit alles aan het woord lieten, vertelde verder nog over de nep-schuldenverlaging van 2012 en over de superrijke gewoon-geen-belastingbetalers in Griekenland (de kerk en de grote rederijen). Ook gaf hij een overzicht van hoe de verschillende partijen ervoor staan. Zo hoorden we o.a. dat drie vierden van de parlementsleden van de Gouden Dageraad momenteel in de gevangenis zitten.

2 Comments on “Verkiezingen in Griekenland van Europees belang”

  1. #1 Steven
    on Jan 23rd, 2015 at 2:52 pm
  2. #2 Steven
    on Jan 24th, 2015 at 1:00 pm

    “In Greece in contrast, the huge overhanging debt, and the need to escape the socially disastrous policy of austerity and structural adjustment imposed by the Troika, makes it much harder to ignore growth.”

    http://thischangeseverything.org/yes-we-can-prosper-without-growth-10-policy-proposals-for-the-new-left/

Leave a Comment