Redactie Radio Centraal Rotating Header Image

Stadslandbouw in Antwerpen

Share

Op dinsdag 20 januari was er een breed netwerkmoment rond het thema stadslandbouw in Antwerpen. Om te beginnen al een verduidelijking: het gaat daarbij dus niet noodzakelijk om landbouw IN de stad, wel om landbouw in en uiteraard vooral omheen de stad, die gericht is op de voedselvoorziening vàn die stad. De courgettes op uw balkon tellen bovendien niet mee, want er wordt een onderscheid gemaakt tussen recreatief telen voor eigen consumptie (stadstuinieren, heet dat dan) en professionele teelt voor de verkoop. Het idee van zelfvoorzienendheid staat centraal.

Op het netwerkmoment waren allerlei actoren uitgenodigd: producenten, distributeurs, iemand van de boerenbond, mensen van het stadslandbouw-initiatief in Gent … om samen na te denken over de invulling van een gemeenschappelijke koepel. Die zou de onderlinge samenwerking en inspiratie ten goede komen, en als centraal aanspreekpunt dienen voor het stadsbestuur.

Eerder viel het idee van stadslandbouw al in de prijzen bij Stadslab 2050, waar allerlei voor Antwerpen verduurzamende ideeën verzameld en ondersteund worden*. Het won toen een paar dagen professionele coaching om het plan duidelijker vorm te geven. Dat resulteerde in financiële steun om de koepel te profileren door middel van een degelijke website, die in juni gepubliceerd zal worden (de huidige website is een beetje een kopie van die van Gent, maar ze hebben het wel beleefd gevraagd).

Greet (Transitie Deurne) en Steve (Voedselcollectief De Beek) kwamen dit alles in onze studio uit de doeken doen.

* Tot nu zondag 1 februari kunt ook u trouwens nog in aanmerking komen voor financiële steun voor uw schitterend duurzaamheidsbevorderend idee.

PS Minuut 18: Bert spreekt zo vreemd nadrukkelijk omdat Joris teken bleef doen dat zijn stem niet goed doorkwam.

1 Comment on “Stadslandbouw in Antwerpen”

  1. #1 Stadslandbouw Antwerpen op Radio Centraal | Stadslandbouw Antwerpen
    on Jan 29th, 2015 at 12:11 am

    […] te gast bij Iez in de studio van Radio Centraal. Je kan het interview rustig herbeluisteren op hun website. Radio Centraal vind je ook op 106.7 […]

Leave a Comment