Redactie Radio Centraal Rotating Header Image

Voorwaarts!? BioForum

Share

Zo’n vijftien jaar geleden schaarde een aantal verenigingen uit de biosector zich onder de noemer BioForum, mede op aandringen van toenmalig landbouwminister Vera Dua, die graag één bio-aanspreekpunt voor de overheid wilde. In elk Europees land is er wel zo’n bio-koepel, maar uniek bij ons is dat daarin echt de hele sector vertegenwoordigd is, zowel producenten als distributeurs, horeca, consumenten, en zelfs controle-organisaties, onderzoeksinstellingen en grote spelers als de BBL, VELT en Vredeseilanden.

Na de regionalisering van het beleidsdomein landbouw splitste BioForum in twee afzonderlijke vzw’s voor Vlaanderen en Wallonië. Het valt sinds de regionalisering op dat Wallonië veel duidelijker de bio-kaart trekt: 8,1% van de boerenbedrijven doet het daar ecologisch, keurig boven het Europese gemiddelde van 5,7%, terwijl wij hier in Vlaanderen op een schamele 0,8% zitten. Bij ons verdwijnen bovendien – hallucinant – zo’n 25 boerderijen per week, in Europa één per drie minuten. Op Europees en ook op wereldwijd niveau lobbyt IFOAM (International Federation of Organic Agriculture ) tegen deze trend in, voor de overgang naar een kleinschalige, agro-ecologisch landbouw, waarmee de wereld op een duurzame manier gevoed zou kunnen worden. IFOAM stelde de vier basisprincipes hiervoor op. Daarin zitten ook eerlijke handel en respect voor lokale kennis vervat.

Hier bij ons biedt BioForum ondersteuning, contactwerking en nuttige informatie aan voor wie in de bio-sector actief is, zoals de reeks Bio en de wet, die de Europese regelgeving in begrijpelijke taal aanbiedt. Tijdens de bioweek in juni – dit jaar voor de laatste keer – kunnen geïnteresseerden zo’n honderd bio-bedrijven bezoeken. Dit jaar komen er natuurlijk allerlei activiteiten in het kader van het internationale jaar van de bodem.

Een jong initiatief dat vanuit BioForum groeide, is De Landgenoten. Deze vzw wil met private middelen collectief landbouwgrond aankopen en die dan in erfpacht geven aan bio-landbouwers. Het systeem werkt al elders zeer goed, o.a. in Wallonië.

In de studio voor deze special: Petra Tas, adjunct-directeur van BioForum Vlaanderen, en Adje Van Oekelen van De Dobbelhoeve en tevens bewegingsmedewerker van De Landgenoten.

Voorwaarts!? = uw tweewekelijkse dosis maatschappelijk engagement, zondag 17u
Alle Voorwaarts-uitzendingen op een rijtje

0 Comments on “Voorwaarts!? BioForum”

Leave a Comment