Redactie Radio Centraal Rotating Header Image

Barrett Brown

Share

In maart 2012 viel de FBI binnen bij Barrett Brown, op zoek naar bewijsmateriaal dat hem zou linken aan acties van Anonymous. Brown is een journalist, blogger, satirisch auteur (The Onion!) en activist die vooral opviel met zijn Project PM, een denktank, plus als grondstof daarvoor een wiki met gegevens, over bedrijven die in onderaanneming informatie vergaren, PR-taken uitvoeren voor totalitaire regimes, kritische journalisten desavoureren, landen destabiliseren …

Browns in beslag genomen laptop bleek niet het gewenste bewijsmateriaal op te leveren. In september 2012 werd hij toch gearresteerd omdat hij een FBI-agent bedreigd zou hebben in een filmpje op YouTube. Pas na zijn arrestatie volgde een officiële aanklacht, voornamelijk gebaseerd op het feit dat hij een link had gedeeld naar door Anonymous gepubliceerde informatie over Stratfor, bijgenaamd ‘the shadow CIA’, en daarom meteen maar als woordvoerder van Anonymous terecht stond. Er volgde nog een hele reeks klachten, die grotendeels weer geschrapt werden. Hij bleef wel in voorhechtenis, en de media mochten bovendien tot april 2014 niet over zijn zaak publiceren (gag order). Op 22 januari ll viel dan het oordeel: 63 maanden gevangenis en meer dan $ 890.000 aan boetes en schadevergoedingen.

Eén van de mensenrechtenorganisaties die dit geval opvolgen, is uiteraard PEN, dat internationaal opkomt voor het recht op vrije meningsuiting van auteurs, journalisten, uitgevers … Annemie Sauer van PEN Vlaanderen kwam in onze studio het verhaal van Barrett Brown vertellen.

0 Comments on “Barrett Brown”

Leave a Comment