Redactie Radio Centraal Rotating Header Image

Carnaval Aalst: GAS-boetes voor imagoverlagende activiteiten

Share

Het Aalsters stadsbestuur heeft een nieuw Carnavalsreglement opgesteld dat enige ongerustheid verwekt bij Filip De Bodt van het Uilenkot.
Het 22 pagina’s tellend document getuigt van regulitis vindt De Bodt, maar het zijn vooral de passages over de deelnemers en de inhoudelijke thema’s die hij zorgwekkend vindt.

Vanaf nu moet  minstens de helft van de leden van elke deelnemende groep ‘een band hebben met Aalst’.
Verder kunnen boetes uitgeschreven aan groepen die geen blijk geven van ‘fijne, typisch Aalsterse spot en satire’. Ook het schenden van het imago van de stoet kan gesanctioneerd worden.

“Iedereen die het kent, weet dat het Aalsters carnaval een plezierige maar platte bedoening is met het nodige aantal tetten en kutten.”

“Ik vermoed dat dit meer te maken heeft met het SSVA-incident van twee jaar geleden. Het stadsbestuur wil zich nu waarschijnlijk indekken. Maar zelfs al ben je 3 jaar aan de macht, dan moet je in Aalst afblijven van het carnaval, anders krijg je miserie.”
“Ik zie het dus niet gebeuren dat een groep uit de stoet genomen wordt omdat er gelachen wordt met lokale politici. Maar dit reglement zorgt wel voor zelfcensuur als het over internationale thema’s gaat, zoals bijvoorbeeld fundamentalisme van alle kanten. Het is typisch voor structuren met autoritaire neigingen om strenge reglementen in te voeren en er direct bij te zeggen dat de regulering niet letterlijk zal toegepast worden.”

Link: Nieuw Aalsters reglement caranavalsstoet HIER (p12 over de ‘typische Aalsterse spot en satire’, p10 over beboeten van imagoverlagende activiteiten)

0 Comments on “Carnaval Aalst: GAS-boetes voor imagoverlagende activiteiten”

Leave a Comment