Redactie Radio Centraal Rotating Header Image

Voorwaarts!? Voedselteams

Share

Vanuit het vormingsaanbod rond de landbouwproblematiek groeide midden jaren negentig bij Elcker-Ik Leuven de drang om een alternatief te creëren voor het overheersende grootschalige landbouwmodel. Inspiratie vond men bij de Japanse Seikatsu-clubs, in de jaren zestig na een kwikschandaal opgericht door verontruste burgers die voortaan 100% zeker wilden weten waar hun voedsel vandaan kwam.

En zo gingen dan in 1996, het jaar van het Europees exportverbod op Brits rundvlees, de Voedselteams van start. Doel: de band tussen producent en consument versterken, lekker en gezond eten voor de klant, respect en een eerlijke prijs voor de boer.

Zo’n 180 producenten leveren momenteel aan bijna evenveel voedselteams. Er komen regelmatig teams bij. Dorinne Agemans, regiocoördinator voor de provincie Antwerpen, begeleidde dit proces al verschillende keren: van de kern enthousiastelingen die de boel op gang trekt, over de eerste, wervende info-avond, het zoeken van een geschikt depot, het verdelen van de bestuurstaken, het aansluiten bij bestaande of zoeken van nieuwe leveranciers, tot het opstellen van de eigen bestellijst op de centrale website.

Buiten het beheer van die website gebeuren er nog wat netwerk- en communicatietaken vanuit het centrale kantoor in Leuven. Coördinator Hilde Delbecque vertelde onder andere over een door Voedselteams ingericht symposium over de korte keten, waaruit een platform ontstond dat momenteel een strategisch plan voor die korte keten uitwerkt. Op Europees niveau voert Voedselteams samen met gelijkaardige initiatieven uit Finland, Frankrijk en Duitsland een Grundtvig-uitwisselingsproject uit, en nog internationaler ging één van de collega’s onlangs naar het agro-ecologisch Nyéléni-forum in Mali, rond voedselsoevereiniteit.

Ook op lokaal niveau wordt er druk geparticipeerd, waarbij het initiatief van de lokale teams zelf uitgaat: meedoen aan de week van de fair trade, de dagen zonder vlees, acties die met voedselveiligheid te maken hebben …

De vzw, die mogelijk ooit nog in een coöperatie transformeert, functioneert dankzij bijdragen van de leden en producenten, en is erkend en gesubsidieerd als socio-culturele beweging.

Voorwaarts!? = uw tweewekelijkse dosis maatschappelijk engagement, zondag 17u
Alle Voorwaarts-uitzendingen op een rijtje
 

0 Comments on “Voorwaarts!? Voedselteams”

Leave a Comment