Redactie Radio Centraal Rotating Header Image

Ringland: Is men wel geïnteresseerd in antwoorden?

Share

Tijdens de gemeentelijke Ringlandzitting eergisteren argumenteerden de tegenstanders van de overkappingsplannen voor de Antwerpse ring dat er nog veel vragen gesteld kunnen worden rond de technische haalbaarheid van de Ringland-plannen.
Geen onterechte bezorgdheid, aangezien het Ringlandproject tot nu toe slechts op een relatief hoog niveau bekeken werd en nog niet in detail uitgewerkt is. In het kader van de verplichte MER rapportage van de R11 bis alternatieven wordt Ringland momenteel wel deels onderzocht, maar de Vlaamse en Antwerpse politieke overheden hebben geweigerd om de Ringland-voorstellen te onderzoeken en zijn bijgevolg slecht geplaatst om de zaak af te schieten op basis van technische onduidelijkheden. Bovendien is de afgelopen jaren vooral het verkrijgen van technische informatie over de regeringsplannen problematisch gebleken.
Gemeenteraadscommissies zijn een goede plaats om vragen te stellen over dossiers. In dit geval is de vraag echter vooral of het wel echt de bedoeling is om antwoorden te krijgen.

Het scenario dat zich begint te ontrollen in verband met Ringland lijkt verdacht veel op wat gebeurde met de ARUP-SUM-studie in 2009. Die studie onderzocht alternatieven voor het Oosterweelproject en concludeerde onder andere dat de plannen van de Vlaamse deelregering slecht waren voor de leefbaarheid van Antwerpen.
De screening en haalbaarheidsstudie van meer dan 1000 bladzijden suggereerde verder een alternatief ARUP-SUM tracé dat weggeschreven werd als ‘schets’ .
Tijdens een presentatie in het Vlaams Parlement op 25 augustus 2009 werden tientallen technische vragen gesteld aan ARUP-SUM door kritische parlementsleden. Niet al die vragen werden onmiddelijk beantwoord, waarna, onder andere door Annick De Ridder (toen open-VLD) en Bart De Wever,  luid gecommuniceerd werd dat “ARUP-SUM veel vragen niet beantwoord had”.
Wat ze er toen niet bij vertelden was dat ARUP-SUM twee weken tijd  had om de vragen te beantwoorden. Toen die antwoorden er dan enkele dagen later kwamen, werden ze genegeerd door De Ridder.

Dus wat was de bedoeling? Het bekomen van de nodige informatie over het ARUP-SUM-voorstel? Of was het doel vooral twijfel te zaaien over het gesuggereerd alternatief voor de overheidsplannen waarover een politiek akkoord bestond?

Het lijkt er dus op dat de geschiedenis zich nu 6 jaar later aan het herhalen is in  de Oosterweel-saga.

Link: De antwoorden van ARUP-SUM

0 Comments on “Ringland: Is men wel geïnteresseerd in antwoorden?”

Leave a Comment