Redactie Radio Centraal Rotating Header Image

“Ik ken de Grieken vooral als opportunisten. Maar…”

Share

Onze studiogast Bart Deschacht at en ademde ooit Griekenland. Zo was hij van 2000 tot 2006 tolk aan de Griekse ambassade in Brussel. Ondertussen is hij er al enkele jaren niet meer geweest, maar hij blijft de situatie volgen, ook via de Griekse media.

“Als je de Griekse en West-Europese media volgt, dan stel je vast dat er iets niet klopt. De boodschap is anders en er worden verhalen ‘gespind’ die dan door alle redacties overgenomen worden. Ook de Griekse media zijn gekleurd.”
Het artikel van  apache.be dat de Griekse en internationale  mediaberichtgeving rond de crisis doorlicht, bevestigt dit beeld.

“De Griekse privé-media zijn in handen van de oligarchen en zijn sterk politiek gekleurd. De oligarchen hebben meer macht dan de politici. Bobolas, bijvoorbeeld,  heeft naast de media ook veel belangen in vastgoed.  Wat je ook deed als Griek, bijvoorbeeld bouwen, studeren of wat dan ook, je kwam altijd wel in aanraking  met een bedrijf van de oligarchen.” (Zoon Leonidas Bobolas werd in april gearresteerd voor belastingsontduiking en fraude, nvdr)

“Als het over principes gaat moet je in Griekenland alles met een schep zout nemen. Leren omgaan met ‘principes’ is een nieuwe oefening voor de Grieken. De Grieken mogen dan wel een verleden hebben van verzet, ik ken ze toch vooral als opportunisten. Maar als je in een cliëntelistische maatschappij zit en je aan je principes houdt, dan trek je aan het kortste eind.”
“De Griekse Yannis-met-de-pet-is de corruptie al lang beu, en het gevoel dat het zo niet kan blijven duren leefde eind jaren ’90 al in Griekenland.”

Mediagroep Roularta voerde in Knack deze week de liberale schrijver/politicus Nikos Dimou op, die de regering Tsipras met de grond gelijkt maakt. Dimou onschrijft Tsipras als een dogmatisch communist. Hij werd lid van de communistische partij in het jaar dat De Muur viel.
Bart De Schacht: “Wat mij opvalt is dat Tsipras bijna hetzelfde zegt als Lagarde en Dijsselbloem. Het enig échte verschil is de nadruk van Tsipras op een ‘leefbaar’ akkoord.”
“Ik heb Tsipras nog in 1998 zien speechen voor de jong-communisten op een verkiezingsbijeenkomst. De Tsipras van toen was iets helemaal anders dan die van nu. Toen voerde hij een zeer extreem en anti-Europees verhaal. Maar de Tsipras van nu heeft daar nog weinig mee te maken. Syriza is het legitiem links van Griekenland. In naam zijn ze ‘coalitie van radicaal links’, maar dat is een foutieve benaming.”
“De rechtse stemmen gaan vooral naar de liberale partijen, eerder dan naar Gouden Dageraad. Als je kijkt naar wat ze op hun kerfstok hebben, dan houdt Nea Dimokratia eigenlijk goed stand.”

En betreffende het voorstel dat Griekenland afgelopen donderdag deed: “Griekenland heeft zijn huiswerk gemaakt, nu is het aan Europa.”

Peter Terryn, momenteel in Athene, analyseert deze ‘knieval’ van de regering Tsipras voor de Troika. Het tegenvoorstel aan de Troika van donderdagavond ligt zeer dicht bij wat de bevolking 4 dagen eerder in het referendum afwees.
“In februari zette de regering de krijtlijnen uit waarbinnen ze wilde onderhandelen. De Griekse regering heeft nu wel compromissen gemaakt, bijvoorbeeld de BTW-verhoging, maar er staat veel tegenover. Het belangrijkste element is waarschijnlijk wel het begrotingsoverschot, dat niet tot 4% zou moeten  stijgen. Verder groeit er langs Europese kant een consensus over een gedeeltelijke kwijtschelding van de Griekse schuld, en dat is een gigantische overwinning, want dat is de kern van de zaak.”
“Ook de oligarchen worden aangepakt. De rederijen, privézenders en eigenaars van jachten zullen belastingen moeten betalen. Dat is een échte tax shift, waarover in België voorlopig alleen maar gesproken wordt.”

“Volgens mij heeft Syriza de ergste crisis sinds haar oprichting achter zich liggen. De mensen zijn kritisch en niet helemaal tevreden over het akkoord maar toch bijzonder trots. Er is stabiliteit en alle betogingen van de afgelopen dagen waren eerder gelaten, zelfs gemoedelijk. Er was geen agressie en de politie was nauwelijks aanwezig.”
“Zowel links als rechts zijn er trouwens zeer tevreden over dat er kan betoogd worden zonder repressie. Niet alleen de dranghekken rond het parlement zijn weg, maar ook de zwaarbewapende interventie-eenheden die Samaras (Nea Dimikratia) op elke straathoek had geplaatst. De berichtgeving over lege supermarkten en lange rijen aan bankautomaten zijn trouwens overroepen: de wachtrij aan de bankautomaat in Zaventem was langer dan wat we hier al gezien hebben.”

Link: het voorstel van de Griekse regering dat donderdagavond aan de Troika werd voorgesteld.

2 Comments on ““Ik ken de Grieken vooral als opportunisten. Maar…””

  1. #1 Jan
    on Jul 14th, 2015 at 9:36 pm

    De link naar het gesprek met Bart Deschacht is kapot. Hierbij de correcte link: http://redactie.radiocentraal.org/2015/150711_Griekenland_BartDeschacht.mp3

  2. #2 Redactie
    on Jul 15th, 2015 at 7:05 pm

    merci, nu ok

Leave a Comment