Redactie Radio Centraal Rotating Header Image

Eerste ronde verkiezingen Haïti slag in het water

Share

Op 9 augustus ging de eerste in een reeks van drie verkiezingen door in Haïti. Het democratisch proces lag vier jaar stil nadat president Martelly aan de macht kwam. In die periode verving Martelly zo goed als alle lokale bestuurders door aanhangers en liep het parlement leeg.

De Europese Unie en de Organisatie van Amerikaanse Staten die het regime van Martelly steunen, stelden onregelmatigheden vast op 9 augustus, maar besloten dat die het uiteindelijk resultaat niet beïnvloedden.

Joris Willems was ook ter plaatse als waarnemer en komt tot andere conclusies. In de vier stembureau’s die hij bezocht, verliep de kiesgang in dusdanige chaos dat de uitslag geannuleerd werd. Ook andere lokale observatoren en mensenrechtenorganisaties die in de rest van het land actief waren vinden dat de  internationale bondgenoten veel te mals zijn voor het Martelly-regime.

De Haïtiaanse kiescommissie zelf  bevestigt met het officieel deelnamecijfer van 18% impliciet dat de verkiezingen een slag in het water waren.  Bovendien hebben andere observatoren het over een deelname van slechts 5%.

Ondanks het slecht rapport ligt het regime van Martelly goed bij het Westen omdat het de westerse investeerders wel van dienst is. Zo slecht als Martelly is in het op poten zetten van het democratisch proces blijkt hij wél efficiënt te zijn in het helpen tot uitvoering brengen van grote buitenlandse investeringsprojecten, zoals de exploitatie van goudaders en een enorm toeristisch project.

0 Comments on “Eerste ronde verkiezingen Haïti slag in het water”

Leave a Comment