Redactie Radio Centraal Rotating Header Image

Hoera! Eindelijk! Een proces!

Share

Eerst even een korte nota bij ‘burgerlijke ongehoorzaamheid’. Die dient om een politiek debat af te dwingen wanneer alle andere, wettelijk voorziene kanalen gefaald hebben.

In het geval van de in ons land gestationeerde, volgens internationaal recht illegale kernwapens is dat duidelijk het geval. De vele betogingen, waaronder de grootste betoging ooit in ons land, met 400.000 deelnemers; de petities, de pogingen om klacht neer te leggen … liepen allemaal op niets uit. Er zijn rond dit thema dan ook al lang regelmatig acties van burgerlijke ongehoorzaamheid, waarvan de massale Bomspotting, waarbij honderden burgers in de rol van civiele inspecteurs het militaire domein bij Kleine Brogel proberen binnendringen, het bekendst is. De reden dat de binnendringers niet vervolgd worden, is net omdat de overheid een rechtszaak wil vermijden.

In 2012 kwam er in het kader van de campagne NATO Game Over een oproep om in kleine groepjes actie te voeren – al dan niet burgerlijke ongehoorzaam – bij één van tien NAVO-gerelateerde plekken in ons land. Een groepje van zeven vredesactivisten koos voor het Europees militaire NAVO-hoofdkwartier bij Bergen, drong er binnen, liep rond, maakte beelden, en zette de foto’s en een videootje vervolgens online. Er werd niks beschadigd, er werd niemand gearresteerd. Jaren later werden de zeven – waaronder Stéphanie Demblon, met wie we belden – tot hun verbazing gedagvaard.

Maandag 26 oktober kwamen ze voor, voor de correctionele rechtbank van Bergen. Aangezien de actie duidelijk politiek gemotiveerd was, argumenteerde hun advocaat o.a. dat dit eigenlijk een assisenzaak zou moeten zijn. Verder lichtte hij het waarom van de actie toe: onze overheid bereid eigenlijk misdaden tegen de mensheid voor door illegale kernwapens te herbergen, en nu ook door het plannen van de aankoop van nieuwe, voor het gooien van kernbommen geschikte gevechtsvliegtuigen; en alle andere manieren om de zaak voor de rechtbank te krijgen, hebben gefaald.

‘s Morgens heel vroeg, vóór de start van het proces, was er al het nodige animo bij de rechtbank in Bergen. Op 23 november wordt de uitspraak verwacht. In tussentijd kunt u hier o.a. het bezwarend beeldmateriaal bekijken en het steunregister ondertekenen.

0 Comments on “Hoera! Eindelijk! Een proces!”

Leave a Comment