Redactie Radio Centraal Rotating Header Image

Voorwaarts!? Slow Food Foundation

Share

Plannen voor een McDonald’s in Rome lokten in 1986 protest uit dat zich ontwikkelde tot een wereldwijde beweging voor ‘slow food’: lekker, zuiver (voor mens en milieu) en eerlijk voedsel. Daar belden we eerst over met Marta Messa, die het Brussels kantoor van de Slow Food Foundation leidt.

Momenteel is de organisatie actief in 158 landen, waar lokale groepen op heel verschillende manieren ijveren voor het behoud van traditionele gerechten en de ingrediënten die daarvoor nodig zijn, zoals b.v. typische groenten die door de industriële massaproductie dreigen te verdwijnen. Door de steeds strengere regelgeving over productieprocessen moeten ook steeds meer kleinschalige, artisanale bereiders het op den duur opgeven.

Een belangrijk accent ligt dus op het behouden van (bio)diversiteit, en de grootste rijkdom op dat gebied vinden we vandaag bij de inheemse volkeren. Er zijn dan ook veel contacten met deze gemeenschappen: begin deze maand ging Indigenous Terra Madre door, een evenement waar meer dan 250 inheemse volkeren vertegenwoordigd waren. Terra Madre in de bredere zin is een netwerk dat 2000 producenten van over heel de wereld tweejaarlijks bij mekaar brengt in Italië, om mekaar te inspireren.

De organisatie bestaat van lidgelden en subsidies. Centen afkomstig van donoren die tegen de principes van Slow Food ingaan, worden uiteraard geweigerd, o.a. om greenwashing te voorkomen.

We spraken verder in onze studio met Slow Food-adept Walter Van der Veken. Hij vertelde ons over de lokale groepen, die convivium worden genoemd, en die anders functioneren naargelang de omstandigheden. Hier in België wordt b.v. actie gevoerd voor het behoud van de Herve-kaas, terwijl in een aantal Afrikaanse landen het project 1.000 gardens, kleinschalige landbouw met inheemse soorten, de voedselsoevereiniteit verhoogt.

De Ark of Taste, een ander initiatief van de Slow Food Foundation, is een groeiende database met beschrijvingen van zowel ingrediënten als bereidingen die met uitsterven bedreigd zijn. Daarnaast hebben ze in Italië ook een ware Universiteit voor Gastronomische Wetenschappen opgericht. Rond bepaalde voedingsmiddelen zijn aparte initiatieven ontstaan: trage wijn, trage kaas, trage vis ….

Het Observatorium voor Agrobiodiversiteit informeert over probleemsituaties, zoals het feit dat 56% van de planten- en diersoorten in Europa met uitsterven bedreigd is. Volgens hen ligt dit vooral aan de grootschalige, industriële landbouw. Enkel een radicale verandering in ons voedselproductie- en -consumptiegedrag zou deze ‘zesde massa-extinctie’ tegen het eind van deze eeuw kunnen voorkomen.

Voorwaarts!? = uw tweewekelijkse dosis maatschappelijk engagement, zondag 17u
Alle Voorwaarts-uitzendingen op een rijtje
 

0 Comments on “Voorwaarts!? Slow Food Foundation”

Leave a Comment