Redactie Radio Centraal Rotating Header Image

10 jaar Permeke – de bib als ijkpunt in stadsvernieuwing

Share

In 2005 werd Bibliotheek Permeke feestelijk ingehuldigd op het De Coninckplein. Naar aanleiding van dat 10-jarige bestaan organiseert Antwerpen Averechts een reeks lezingen over de rol van de bib in een ‘moeilijkere’ buurt.

Het De Coninckplein of ‘koningsplein’ in de Antwerpse volksmond was namelijk lange tijd een te mijden plek, die bekend stond als verzamelplaats voor junkies, criminelen, landlopers en prostituees. Een vuile en stinkende driehoek die de toch al verloederde stationsbuurt nog minder aantrekkelijk maakte dan ze al was.

Het plan om de Permeke-garage op het plein om te bouwen tot een cultureel centrum lag al langer op tafel, maar toen men vervolgens besliste om de stadsbibliotheek van de Lange Nieuwstraat naar het ‘gevaarlijke’ De Coninckplein te verhuizen, ontstond er ongerustheid in Antwerpen.

10 jaar later lijkt het een geslaagde zet. De bibliotheek is een ontmoetingsplek in Antwerpen-Noord geworden. Een openbare plaats die een heel divers publiek weet aan te trekken. Ook het plein zelf – en bijgevolg het imago – werd opgewaardeerd.

Antwerpen Averechts organiseert nog twee thema-avonden over Permeke. Op 26 november ligt de focus op openbare gebouwen en zogenaamde recuperatie-architectuur. Een feestavond met alle bouwers en buren vindt plaats op 10 december.

0 Comments on “10 jaar Permeke – de bib als ijkpunt in stadsvernieuwing”

Leave a Comment