Redactie Radio Centraal Rotating Header Image

Week van de uitzendkracht: terugblik

Share

Naar aanleiding van de week van de uitzendkracht midden oktober kwam Levi Sollie van ABVV-interim toelichting geven bij  de problematiek in deze sector. Zo’n 80% van de uitzendkrachten is immers helemaal niet zo blijheid met die vrijheid, maar eigenlijk op zoek naar de zekerheid van een vaste job.

Vaak worden vacatures oneigenlijk met uitzendkrachten ingevuld, omdat de werkgever zo meer flexibiliteit en minder verplichtingen heeft. Het ABVV focuste dit jaar specifiek op het misbruik van de dagcontracten. Zo’n 12.000 interimmers werken daarmee, soms maanden, zelfs jaren aan een stuk. Die permanente onzekerheid heeft duidelijk effecten op het welzijn, op de gezondheid.

En uiteraard ook op de mondigheid. Een werknemer zonder vast contract zal minder snel op haar/zijn strepen durven staan, alhoewel toch 63% van de interims gesyndiceerd is. Het vormt dan ook een extra uitdaging voor de vakbonden om ook deze doelgroep te bereiken en te verdedigen.

0 Comments on “Week van de uitzendkracht: terugblik”

Leave a Comment