Redactie Radio Centraal Rotating Header Image

Militair budget: welke visie?

Share

In het kerstakkoord hakte onze regering knopen door in een paar moeilijke dossiers. Eén daarvan handelde over de toekomst van het Belgisch leger. Beslist werd om stevig te investeren in nieuw materiaal. In het regeerakkoord stond overigens al dat de F16’s vervangen zouden worden. Die vervanging zal zo’n 5 miljard aan aanschaf kosten, plus kosten voor onderhoud, brandstof, training … en hippe accessoires. Dat vindt de Belgische vredesbeweging een onverantwoorde uitgave in tijden van besparingen. Ook strategisch gezien, zo vertelde ons Lene Jacobs van Vredesactie, lijkt de aanschaf hen onverantwoord. Met militaire interventies is de afgelopen decennia immers geen enkele keer het vooropgestelde doel bereikt: landen worden steevast tot een puinhoop vol eindeloze interne conflicten gereduceerd. Tijd dus voor een evaluatie, en een alternatieve strategie. Een geïntegreerde aanpak van defensie en veiligheid met ons buitenlands (handels-)beleid lijkt voor de hand te liggen, maar wordt in de praktijk helemaal niet toegepast.

We hadden het ook even over de veelbesproken ‘vliegende Fyra’, de F35. Die lijkt alsmaar duurder te worden, niet alleen omdat de ontwikkelingskosten blijven stijgen, maar ook omdat door de slechte technische performantie een aantal bestellingen afgezegd (dreigt te) worden. De F35 is niet de enige optie om de F16’s te vervangen, maar wel het enige gevechtsvliegtuig dat de nieuwe, geleide kernbommen kan dragen en lanceren die de nog stééds in ons land gestationeerde B61’s zouden vervangen. Voor de vredesbeweging een uitgelezen kans om eindelijk eens komaf te maken met deze relicten uit de koude oorlog. Dat we dan prompt uit de NAVO gezet zouden worden, lijkt Lene Jacobs onwaarschijnlijk.

0 Comments on “Militair budget: welke visie?”

Leave a Comment