Redactie Radio Centraal Rotating Header Image

5 jaar Fukushima

Share

Vorig jaar ontstond naar aanleiding van de vierde ‘verjaardag’ van de kernramp in Fukushima de 11 maart-beweging, met mensen van Climaxi, het Ecokot, de Antwerpse afdeling van Greenpeace, en de duurzame studenten van Uact. Zij organiseerden een herdenking op de Groenplaats, met een kritische noot over het Belgisch nucleair beleid. Aangezien dat beleid het afgelopen jaar niet echt de door de 11 maart-beweging gewenste keuzes maakte over uitgefaseerde en gebarsten centrales, komt er dit jaar weer een herdenking, met een betoging op zaterdag 12 maart. Daaraan nemen nu ook een paar nationale organisaties deel, plus een aantal uit Nederland en Duitsland. Mark Alexander kwam in onze studio één en ander toelichten. Zo vertelde hij wat het verschil is met de protesten uit de jaren zeventig en tachtig: er zijn intussen zeer concreet uitgewerkte alternatieven voorhanden, en er is bovendien bijzondere aandacht voor de werknemers uit de nucleaire sector, voor hun hertewerkstelling in een veilige, duurzame omgeving. Verder hoorden we hoe het intussen in Fukushima is, en hoe het draaideureffect ook in ons land speelt.

Als ‘opwarming’ is er op maandagavond 7 maart een film- en debatavond in Filmhuis Klappei over het thema van de opslag van hoog radioactief afval. Na de documentaire Into Eternity zal een panel deskundigen (Greenpeace, BBL, Euridice (SCK-NIRAS)) hier verder op ingaan.

0 Comments on “5 jaar Fukushima”

Leave a Comment