Redactie Radio Centraal Rotating Header Image

Nepal: nieuwe grondwet & protest

Share

Nick Meynen ging al een paar keer grondig op reis in Nepal. Hij publiceerde daarover ook een boek, waarvan onlangs een derde, bijgewerkte editie verscheen. Daarin is onder andere een hoofdstuk toegevoegd over zijn reis in het najaar van 2015, met de opdracht te onderzoeken waar onze giften na de aardbeving van april aan besteed waren.

In ons gesprek hadden we het voornamelijk over andere recente Nepalese gebeurtenissen: de in september eindelijk, na tien jaar rebellie plus negen jaar politiek getouwtrek, tot stand gekomen nieuwe grondwet; en de daaropvolgende maandenlange blokkade van de grens met India door de Madhesi.

Deze Madhesi wonen in de Terai, een strook Ganges-vlakte die zo’n 235 jaar geleden, bij de oprichting van Nepal, geannexeerd werd, en de grens vormt met India. Geografisch, cultureel, ecologisch … is deze laagvlakte heel anders dan het verder bergachtige Nepal. Vroeger bestond de Terai-vlakte uit oerwoud, waarin de Tharu woonden. Vanuit de hoofdstad kwam al snel het plan om steeds meer bos te rooien en er landbouwgebied van te maken. Pahadi uit het bergachtige deel van Nepal kwamen zich als grootgrondbezitters in de vlakte vestigen. Vanuit India kwamen er steeds meer Madhesi werken: zij vormen nu zo’n 25% van de bevolking. De Tharu zijn mettertijd een minderheid geworden.

De nieuwe grondwet was een klap in het gezicht van de Madhesi: ze kunnen moeilijk de Nepalese nationaliteit krijgen, zijn minder goed dan voorheen vertegenwoordigd bij de overheid, en de nieuwe indeling van het land in districten bevalt hen evenmin. Ze zagen geen andere manier meer om druk uit te oefenen dan een blokkade van de grensovergangen met India. Het is overigens niet de eerste keer dat dit gebeurt.

Nu is de import uit India voor Nepal letterlijk van levensbelang. Honderdduizenden kinderen kwamen zonder medicijnen te zitten, en nog veel meer mensen zonder brandstof – dus: niet koken, niet verwarmen, niet rijden …; honderdduizenden jobs vielen weg; honderdduizenden mensen zakten onder de armoedegrens. Na een maand voorspelde men al dat de impact van de blokkade die van de aardbeving zou overtreffen. In januari kwam er een politiek compromis, zodat begin februari het vrachtverkeer weer de grens over mocht. “De lont is gedoofd, maar de bom is niet echt onschadelijk gemaakt”.

Wie graag toch ook nog weet waar de noodhulp heen ging, kan hier het het MO*-dossier van Nick Meynen lezen.

0 Comments on “Nepal: nieuwe grondwet & protest”

Leave a Comment