Redactie Radio Centraal Rotating Header Image

Voorwaarts!? Curieus

Share

Curieus omschrijft zich als ‘een progressieve culturele inspiratiefabriek die actief meebouwt aan een progressieve solidaire samenleving’. Belangrijke begrippen zijn ontmoeting, betrokkenheid, solidariteit en respect in een veranderende samenleving. Cultuur wordt gezien als middel om waarden concreet gestalte te geven en te verbreiden.

De voorgeschiedenis. In 1968 ontstond uit het samengaan van de ‘Centrale voor Arbeidersopvoeding’ (1911) en de veel jongere ‘Centrale voor Socialistische Cultuurwerken’ (1956) de nieuwe ‘Centrale voor Socialistisch Cultuurbeleid’. In de jaren zeventig groeide het plaatselijk vormingswerk heel sterk, met driehonderd actieve afdelingen. Dat aantal verdubbelde nog in de jaren tachtig. In de jaren negentig kregen de regionale verenigingen meer autonomie. De socialistische roots bleven overal duidelijk, maar er kwam overal een eigen agenda, en de activiteiten werden ook voor een breder publiek opengesteld. Sinds 2002 kwam er de nieuwe naam, Curieus. Het zwaartepunt verschoof nu nog verder naar de lokale werkingen. Momenteel zijn er wel een nationaal secretariaat, voor de ondersteuning en het opvolgen van bovenlokale initiatieven; en zes provinciale / gewestelijke secretariaten die de vrijwilligers ondersteunen en een voor die provincie overkoepelend activiteitenaanbod ontwikkelen.

Door een paar grote projecten in 2008 en 2009 die goed aansloegen, kreeg de organisatie een nieuw elan. Tegenwoordig zoekt ze vooral aansluiting bij de vele lokale solidariteitsinitiatieven zoals geefpleinen, deelstraten, buurtbabbels … en wil de expertise en de middelen aanbieden wanneer burgers zo’n initiatief willen ontwikkelen.

An Pauwels, projectcoördinator bij Curieus Nationaal en Carolien Moens, coördinator van Curieus provincie Antwerpen, waren in onze studio te gast.

Herbeluister deel 1:

Herbeluister deel 2:

Voorwaarts!? = uw tweewekelijkse dosis maatschappelijk engagement, zondag 17u
Alle Voorwaarts-uitzendingen op een rijtje

0 Comments on “Voorwaarts!? Curieus”

Leave a Comment