Redactie Radio Centraal Rotating Header Image

Impact faillissement Optima op Antwerpse vastgoedprojecten onduidelijk

Share

Het was Apache.be die als eerste deze week onthulde dat er lijken in de kast zaten bij de failliete Optima Bank. Tom Cochez van Apache brengt het verhaal.

Eén van de zaken die aan het licht kwam was dat Optima Bank grote sommen  doorsluisde  naar aandeelhouders en bestuurders alhoewel de Nationale Bank dat expliciet verboden had.
Maar al veel eerder zat er een geurtje aan Optima dat er in 2012 al van verdacht werd voor vermogende klanten via Luxemburg geld wit te wassen. Een onderzoek door de Bijzondere belastingsInspectie (BBI) werd toen afgeblokt nadat  een huiszoeking door de BBI bij Optima niet volgens de regels uitgevoerd was.

De Optima-zaak is vooraal pijnlijk voor sp.a. Voormalig sp.a kopstuk Luc Van den Bossche was jarenlang CEO van Optimabank. Verder was Herman Verwilst, ex kabinetschef van Willy Claes,  tot 2014 voorzitter van de raad van bestuur van Optima Bank.
Maar ook VLD deelt in de brokken met een kwalijke dubbele rol voor Geert Versnick. Optima Group-bestuurder Versnick had geld nodig voor zijn bank en liet Oost-Vlaams gedeputeerde Versnick nog in april dit jaar om 10 miljoen bedelen bij de provincie.

Optima Bank is geen geïsoleerde onderneming maar maakt deel uit van een een groep van bedrijven. Eén van de zusterondernemingen is Optima Global Estate, het vastgoedvehikel van Optima. Optima Global Estate heeft ook projecten lopen in Antwerpen. Eén daarvan is de Renaultsite aan de Tunnelpaats, een dossier dat  Apache eerder al grondig uitspitte (zie ook Redactietijd, augustus 2013).

Het “Lins Tower” project aan de Tunnelplaats wordt ontwikkeld door Land Invest, een groep met N-VA banden. Land Invest wordt gefinancierd door Ogeo-fund dat bestuurd wordt door PS-er Alain Mathot. Optima Global Estate is de derde speler, de verkoper van het vastgoed.
Het is niet duidelijke hoever de rol gaat van Optima in de Antwerpse vastgoedprojecten. Als het bedrijf enkel handelt als makelaar kan de schade van het faillissement van de bank beperkt blijven.  Maar Cochez sluit niet uit dat de gevolgen zwaarder zouden kunnen zijn “We vernemen  dat 40% van de activiteiten van Optima Global Estate gefinancierd wordt door Optima Bank. Als de bank wegvalt   dan dreigt het faillissement van de vastgoedpoot en dan is de vraag wat er gaat gebeuren met het geld van de mensen die via Optima hebben geïnvesteerd in een studio of appartement.”

Apache volgt het dossier verder op, met een nieuw artikel begin volgende week.

0 Comments on “Impact faillissement Optima op Antwerpse vastgoedprojecten onduidelijk”

Leave a Comment