Redactie Radio Centraal Rotating Header Image

Europa en de geflopte Haïtiaanse verkiezingen

Share

Drie vertegenwoordigers van het Haïtiaanse middenveld  ontmoetten in Brussel vertegenwoordigers van de Europese instanties. De houding van zowel de Europese Commissie als parlementairen was “schokkerend” vertellen ze aan Radio Centraal.

Toelichtingen in de studio door Joris Willems, die een doctoraatsonderzoek doet aan de Ugent rond de rol van de internationale gemeenschap in de Haïtaanse verkiezingen.

In 2015 werden in Haïti eindelijk verkiezingen georganiseerd. Dat was niets te vroeg. Lokale verkiezingen moesten reeds in 2011 georganiseerd worden, maar voormalig president Michel Martelly verkoos om per presidentieel decreet de burgemeesters te vervangen. Begin 2013 en begin 2015 moest telkens één derde van de Senaat vervangen zijn geweest na verkiezingen, maar ook die werden nooit georganiseerd. Ook begin 2015 moest het parlement vervangen worden door nieuwe verkozenen. Het gevolg was dat het land ontdaan was van parlement, van verkozen burgemeesters en twee derde van de senaat. De enige verkozenen die op nationaal niveau bleven opereren was een derde van de senaat en voormalig president Martelly.

Als de verkiezingen eindelijk georganiseerd werden in augustus en oktober 2015 waren die besmet door geweld, intimidatie en ernstige onregelmatigheden. Het Haïtiaanse middenveld, politieke partijen en zowat alle sectoren uit de maatschappij eisten een verificatie en spraken over een electorale staatsgreep door president Martelly. Het protest tegen de voortgang van het verkiezingsproces onder die omstandigheden leidde tot het uitstel van de laatste ronde. Er kwam een tijdelijke president aan de macht die een verificatiecommissie in het leven riep. Die bevestigde en detailleerde de onregelmatigheden die door twee voorgaande verificatiecommissies reeds werden aangetoond en beval aan om de presidentsverkiezingen van nul af aan over te doen en correcteis uit te voeren voor het inmiddels reeds (gedeeltelijk) ingezworen parlement en senaat.

Hoewel internationale observatiemissies de stembusgang grotendeels hadden gevalideerd, was het Haïtiaanse protest van die aard dat de Verenigde Staten en de Organisatie van Amerikaanse Staten uiteindelijk hun discours matigden. De grote uitzondering was de Europese Observatiemissie die hardnekkig bleef vasthouden aan de fel gecontesteerde verkiezingsresultaten dewelke de basis hadden moeten vormen voor de derde en laatste ronde. Uit onvrede met de aanbevelingen van de verificatiecommissie en de beslissing van de kiescommissie om de presidentsverkiezingen opnieuw te doen trok de EU-observatiemissie zich uiteindelijk terug.

Drie vertegenwoordigers van het Haïtiaanse middenveld die eind juni in Brussel waren op uitnodiging van de Coordination Europe Haïti ontmoetten in Brussel vertegenwoordigers van de Europese instanties. De houding van zowel de Europese Commissie als parlementairen was “schokkerend” vertellen ze aan Radio Centraal. Aan het woord komen David Tilus van Groupe d’action Francophone pour l’Environnement , Jocelyne Colas van de Commission Episcopale Nationale Justice et Paix en Chenet Jean Baptiste van het Institut de Technologie et d’Animation. “De verkiezingen in Haïti werden niet op een souvereine manier georganiseerd” aldus Chenet Jean-Baptiste. Voor Jocelyne Colas zijn er ernstige bedenkingen over de onafhankelijkheid van de EU-observatiemissie, terwijl David Tilus de financiering door de EU van lokale – maar niet verkozen – autoriteiten op de korrel neemt.

 

0 Comments on “Europa en de geflopte Haïtiaanse verkiezingen”

Leave a Comment