Redactie Radio Centraal Rotating Header Image

Voorwaarts!? Trekt uw Plant & Mambo Social Club

Share

Een ‘cannabis social club’ is een non-profit-organisatie die in een gesloten circuit voorziet in de cannabis-behoefte van de eigen leden, zich baserend op decriminaliserende regelgeving in een land waar cannabis op zich nog illegaal is.

In 2005 kwam er in België zo’n decriminaliserende regelgeving, met name een ministeriële richtlijn om niet te vervolgen als iemand maximum 3 gram cannabis op zak heeft, of één cannabisplant kweekt voor eigen consumptie. Dat is dan wel op voorwaarde dat er geen sprake is van verzwarende omstandigheden of publieke overlast, twee termen die uiteraard voor interpretatie vatbaar zijn.

Naar het voorbeeld van soortgelijke verenigingen in Spanje ging daarop in Antwerpen Trekt uw Plant van start, een paar jaar later volgde de Mambo Social Club in Hasselt. Het idee is dat elk lid één cannabisplant kweekt voor eigen consumptie, zoals in de richtlijn vermeld. Alleen: sommige leden hebben thuis liever geen cannabis staan, vanwege loslopende kinderen / huisdieren, geen groene vingers, te veel inkijk van mogelijk moeilijk doende buren … Andere leden zetten bij hen thuis dus meerdere planten, waarbij elke plant duidelijk gelabeld aan één bepaald lid toebehoort. Met dit systeem kan men de risico’s van het illegale circuit vermijden: onbetrouwbare kwaliteit, mogelijk contact met andere, minder onschuldige drugs … en de illegaliteit zelf, uiteraard. Medicinale gebruikers van cannabis, zoals patiënten van chronische pijn, epilepsie, MS, Parkinson … kunnen bovendien kiezen voor varianten met een laag THC-gehalte (dus minder roesverwekkend) en een hoog CBD-gehalte (ontspannender).

In Antwerpen is Stefan Van der Mussele verantwoordelijk voor de medicinale afdeling. Als doctor in de medische wetenschappen informeert hij medicinale cannabisconsumenten betreffende cannabis en zorgt hij voor een wetenschappelijke opvolging. Helaas is er in België geen officieel onderzoek naar cannabis waarin de interactie tussen het plantmateriaal en de cannabisconsument wordt onderzocht. Dit komt door de illegale status van het product. Stefan had hierdoor als gedreven onderzoeker geen andere keuze dan in het activisme te gaan. Hij heeft een cannabis-gerelateerde blog op De Wereld Morgen.

In onze studio was ook Michel Degens, voorzitter van de Mambo Social Club. Hij vertelde over het voorlopig moeizame parcours in Hasselt. Na de opstart, in alle transparantie en overleg, kwam de werking van de club aan bod in een uitzending van Koppen. Daarop nam de politie alle planten in beslag en werd MSC veroordeeld voor de productie, het bezit en de verkoop van cannabis, en het aanzetten tot drugsgebruik. Enkel dat laatste punt is intussen in beroep herroepen. In november staat hen nog een rechtszaak te wachten: de procureur heeft namelijk de ontbinding van de vzw gevraagd omdat die een ernstig gevaar zou vormen voor de openbare orde.

De bedoeling van beide clubs is ook om cannabisconsumenten aan te moedigen ‘uit de kast te komen’ en voor hun rechten op te komen, en aan beleidsbeïnvloeding te doen. Zo publiceerde TUP een Blauwdruk voor de wettelijke regulering van cannabis in België, die onder politici verspreid werd. Die roept op tot een parlementaire hoorzitting om tot wettelijke regulering te komen.

In de VSA, nota bene het land dat de criminalisering van cannabis mondiaal opdrong, is het de laatste jaren in meerdere staten tot decriminaliserende regelgeving gekomen. De statistieken juichen alvast over minder weekendongevallen, minder consumptie onder minderjarigen, extra jobs en belastingsinkomsten … Enkel wie mooi verdiende aan het repressieve beleid, zoals de uitbaters van privé-gevangenissen en de verkopers op de zwarte markt, is minder gelukkig met deze tendens.

Op Europees niveau is er ENCOD, de European Coalition for Just and Effective Drug Policies. Omdat de cannabis-regelgeving in de verschillende Europese lidstaten heel anders is, kan daarbinnen niet echt aan gemeenschappelijke beleidsbeïnvloeding gebeuren.

Voorwaarts!? = uw tweewekelijkse dosis maatschappelijk engagement, zondag 17u
Alle Voorwaarts-uitzendingen op een rijtje

0 Comments on “Voorwaarts!? Trekt uw Plant & Mambo Social Club”

Leave a Comment