Redactie Radio Centraal Rotating Header Image

Loopt Antwerpen 200 miljoen mis voor scholenbouw? (update)

Share

 

Het Antwerps stadsbestuur slaagt er niet in een plan voor scholenbouw voor te leggen en dreigt daardoor  200 miljoen aan Vlaamse financiering kwijt te spelen. Dat meldt althans Leen Verbist van oppositiepartij sp.a.

“In 2025 zullen er 15.000 extra plaatsen nodig zijn (in het lager en secundair onderwijs samen). Dat betekent dus extra gebouwen. Een gebouw wordt niet gezet in een maand. Er moet dus nu aan gewerkt worden, en daar zit een probleem. Er zijn middelen vrijgemaakt voor Antwerpen door de minister,  maar Antwerpen dreigt die nu kwijt te spelen omdat de stad geen werk maakt van het realiseren van de plaatsen. ”

“Er liggen plannen klaar, maar  de plannen voor Nieuw Zuid, bijvoorbeeld, zijn gewoon in de schuif gestoken. Eind juli is een collegebesluit genomen waarin de procedure voor het gunnen van de bouw is stopgezet. Er komt dus een nieuwe wijk zonder school.  Waarom de procedure stopgezet is, is een technische zaak, maar het komt erop neer dat het stadsbestuur haar werk niet gedaan heeft. De school zou gebouwd worden door de privésector, die daarna dan huurgeld zou krijgen. Maar die huur blijkt onvoldoende te zijn. Men had ook contracten van 36 jaar moeten afsluiten, maar dat kan niet. Het is de taak van het stadsbestuur om offertes uit te schrijven waarop de privé kan reageren. Iedereen heeft zijn werk gedaan behalve het stadsbestuur.”

Update (3 september): De maandag  na het gesprek met Leen Verbist contacteerden we het kabinet van onderwijsschepen Claude Marinower voor een respons op de kritiek vanuit de oppositie.  Pas vrijdagnamiddag liet men ons uiteindelijk weten dat de schepen ‘niet meer gaat reageren en verwijst naar de reacties bij ATV en de Gazet van Antwerpen’.
Op ATV stelde Marinower dat de Vlaamse overheid geen rekening houdt met het feit dat kinderen tijdelijk hervestigd moeten worden, een irrelevant punt is het over de bouw van nieuwe scholen gaat.  Verder schuift hij de schuld op de omslachtigheid van de Vlaamse administratie. Niets wijst er echter op dat de procedure zwaarder geworden is dan vroeger.
Bij de GvA verweerde de schepen zich door te stellen dat ‘in de periode van 2010 tot 2015 70% van zijn dossiers uitgevoerd’. Bijna de helft van die periode slaat echter op de vorige legislatuur,  toen onderwijs geleid werd door zijn voorganger Robert Voorhamme.

Vervolg gesprek met Leen Verbist (27 augustus)

RC: Er zijn toch scholen die wel gebouwd worden? We waren eerder dit jaar op Campus Hardenvoort. Kan de stad dat dan niet op haar conto schrijven?

Leen Verbist: “De stad kan op haar conto schrijven dat ze  die school geopend heeft. Maar alle beslissingen rond Hardenvoort, en ook de Beren- en  Sportscholen die in september zullen geopend worden, werden door het vorig stadsbestuur genomen. De bouw duurt 3 tot 4 jaar. Dus we zitten nu al zeer krap in tijd als we klaar willen zijn in 2019 wanneer de eerste piek in het secundair onderwijs komt. Er moeten dus vandaag beslissingen genomen worden. Als de minister dan zegt: ‘Het duurt te lang dus ik trek de middelen weg’, dan moeten we wakker worden.”
“Al een jaar geleden heb ik hierop gehamerd, maar het stadsbestuur schiet zwaar tekort. Dat is heel spijtig, want ze hadden de oppositie hierin mee. Er is geen probleem van politiek, maar wel van vasthoudendheid; het is wel een zaak van hard werken.”

0 Comments on “Loopt Antwerpen 200 miljoen mis voor scholenbouw? (update)”

Leave a Comment